Gugl, Fejsbuk i Amazon na udaru poreskih vlasti

Dodajte komentar

Velike multinacionalne kompanije koje veći dio poreza plaćaju u zemljama gdje je to za njih najpovoljnije, možda više neće moći tako lako da izbjegavaju svoje obaveze jer su vodeće svjetske privrede riješene da tome stanu na put.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) juče je objavila da su se ministri finansija Grupe 20, koju čini 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, dogovorili na sastanku u Moskvi o novom planu ubiranja poreza, prenosi Blic.

Taj plan koncipiran je u 15 tačaka i trebalo bi da stane na put kompanijama koje svoje poreze plaćaju u drugim državama. Ukoliko mjere budu prihvaćene, biće sprovedene u naredne dvije godine.

Posebna ciljna grupa novih mjera je takozvana “digitalizovana privreda”, odnosno kompanije koje zarađuju međunarodnom trgovinom koju je nekada teško pratiti.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Kompanije poput “Gugla”, “Amazona”, “Fejsbuka” i “Stabaksa” naći će se tako na udaru poreskih vlasti.

Ministri insistiraju da plan nije usmjeren na gušenje poslovnih aktivnosti, već na uvođenje transparentnijeg poslovanja i plaćanja poreza.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka su među državama koje su do sada najviše insistirale da se pojačaju pritisci na velike kompanije da plaćaju više poreza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *