Bernanki opet oborio cijenu nafte

Dodajte komentar

Cijene sirove nafte su jutros pale, a dolar je ojačao nakon uvjeravanja da će centralna banka SAD za sada zadržati labavu monetarnu politiku.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu pojeftinila je za dva centa na 106,46 dolara za barel, dok je barel sjevernomorske nafte tipa „brent“ na berzi u Londonu oslabio za pet centi na 108,56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Predsjednik američke Uprave federalnih rezervi Ben Bernanki je juče rekao Kongresu da Fed nema fiksni rok za prekid kupovine obveznica i da će razmotriti smanjenje stimulacija samo ako privreda nastavi da se oporavlja.

Bernankijevi komentari ojačali su dolar i to smanjuje tražnju nafte“, ocijenio je tržišni analitičar singapurske firme CMC markets Dezmond Čua.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Dolar je jutros prodavan za 99,77 jena u odnosu na jučerašnjih 99,60 jena. Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji imaju slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cijena.

Analitičari, međutim, vjeruju da će cijene imati podršku u vidu jače tražnje u SAD, najvećem svjetskom potrošaču nafte, kao i u vidu strahovanja od prekida isporuke na Bliskom istoku, zbog političkih nemira u Egiptu.

Izvještaj američkog Ministarstva energetike pokazao je da su zalihe u SAD u nedelju dana zaključno sa 12. julom pale za 6,9 miliona barela, nadmašivši očekivanja analitičara koji su učestvovali u anketi agencije „Dau Džons njusvajers“ i koji su prognozirali pad od 2,2 miliona barela. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *