Eximbanka i podružnice OTP banke potpisale ugovor o međubankarskom kreditu

Dodajte komentar

Mađarska Export-Import banka (Eximbank) i OTP banka, najveća kreditna institucija u Mađarskoj, zajedno sa svojim podružnicama iz Slovačke, Rumunije, Rusije, Bugarske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, potpisale su danas u Budimpešti ugovor o kreditnoj liniji od 50 milona eura. Ugovor su potpisali g. Roland Nátrán (glavni izvršni direktor Eximbanke) i g. László Wolf (zamjenik glavnog izvršnog direktora OTP banke), navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Cilj ugovora je podrška realizaciji ugovora između mađarskih kompanija koje već izvoze u navedene zemlje ili planiraju da prošire svoje aktivnosti tako što će izvoziti u te zemlje i u zemlje njihovih poslovnih partnera, uz pomoć kreditnih linija Eximbanke uz povoljne kamatne uslove. U okviru kreditne linije, Eximbanka nudi sredstva uz fiksnu KRKS (komercijalnu referentnu kamatnu stopu) putem nekoliko podružnica OTP grupe kupcima mađarskih izvoznika koji kupuju mađarsku robu i usluge.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ukupan iznos kreditne linije podijeljen je među članicama OTP grupe na osnovu očekivanog obima posla koji ispunjava kriterijume za finansiranje, čime bi se obezbijedila sredstva za klijente OTP grupe na rok od 2-5 godina. Na osnovu zahtjeva mađarskih izvoznika, kreditna linija može biti dodatno povećana, dok se projekti veće vrijednosti mogu finansirati u sklopu pojedinačnih ugovora o kreditu.

U skladu sa politikom mađarske Vlade o ‘istočnom otvaranju’, mađarska Eximbanka održava efikasnu saradnju sa domaćim kreditnim institucijama i partnerskim institucijama u centralnoj i istočnoj Europi i na Balkanu, osiguravajući da veći broj kompanija koje izvoze  u ovaj region dobije pristup rješenjima za finasiranje trgovine. Pod nadzorom Ministarstva za nacionalnu ekonomiju, mađarska Eximbanka kao finansijska institucija i zvanična izvozna kreditna agencija – zajedno sa Hungarian Export Credit Insurance  (Mađarskim osiguranjem kredita za izvoz) – ima za cilj da djeluje kao glavni instrument  ekonomske politike koja doprinosi Strategiji spoljne trgovine.

OTP banka, kao najveća kreditna institucija u Mađarskoj i ključni igrač na tržištu centralne i istočne Evrope, stavlja naglasak na razvoj finansijskih struktura  u cilju  pružanja podrške trgovinskim tokovima u tom region, jačajući na taj način ekonomske odnose – naglasio je g. László Wolf, zamjenik glavnog izvršnog direktora OTP banke prilikom potpisivanja.

Roland Nátrán, glavni izvršni direktor Eximbanke, je rekao da će ugovor zaključen između ove dvije institucije snažno doprinijeti jačanju domaćih izvoznih kapaciteta u države u okruženju. On je naglasio da Eximbanka nije konkurent, već strateški partner kreditnih institucija, i cilj je da se ta saradnja dodatno proširi.

OTP banka i Eximbanka čekaju na aplikacije svih mađarskih kompanija koje izvoze u zemlje u regionu i opredijeljene su da ponude povoljne finansijske mogućnosti njihovim poslovnim partnerima.

Više informacija može se pronaći na internet stranici OTP banke, http://www.optbank.hu  i na internet stranici Eximbanke, http://www.exim.hu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *