Kako milijarde $ “odlaze” iz Rusije

Dodajte komentar

U 2013. godini više od 45 milijardi $ iz Rusije je završilo na Kipru, Hong Kongu, Kukovim ostvrvima, Švajcarskoj, Litvaniji i ostalim ofšor zonama.

Prema procjenama Ruske centralne banke od 1994. do 2012. godine, u sličnim sumnjivim transakcijama iz Rusije izašlo više od 343 milijarde dolara.

Centralna banka Rusije je ranije otkrila milijarde dolara u sumnjivim transakcijama ili u “firmama sijenkama” što je bio način da se izbjegne plaćanje poreza, piše Izvestija a prenosi Raša tudej.

Neke od ovih “firmi sijenki” se otvaraju i zatvaraju u roku od 24 sata, a za to vrijeme kroz njih se “provuku” milijarde dolara.

Kipar je najomiljenija destinacija ruskog novca. Kako procjenjuje zamjenik premijera Arkadi Dvorkovič na tom ostrvu se nalazi oko 30 milijardi ruskog novca.

“Kipar je bio prijateljsko ostrvo koje nije daleko od Rusije. Do njega se moglo lako doći a porezi su bili niski. Banke su bile pogodne za rad sa novcem, da se nastavi sa transakcijama širom svijeta, da se plate usluge. A pravila su bila dobro poznata svima”, rekao je za RT Dvorkovič, prenosi b92.net.

Sada je Centralna banka Rusije počela proučavanje svojih komšija Bjelorusije i Kazahstana jer je preko njih prokrijumčareno 25 milijardi dolara kroz fiktivan uvoz.

Centralna banka je predložila stvaranje carinske unije između tri zemlje u okviru koje bi se bavili i pranjem novca.

Postoji i ideja da se svori univerzalna “crna lista” na kojoj će biti kompanije i pojedinci koji su uključeni u nezakonite finansijske transakcije, kao i da će biti otvorena baza podataka kojoj sve komercijalne banke mogu pristupiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *