Nakon presude u Hrvatskoj, Hypo banka u BiH nudi arbitražu

Dodajte komentar

Hypo Alpe Adria Bank u Bosni i Hercegovini ponudila je arbitražni postupak svojim klijentima koji su prije sklopili ugovore o kreditu s valutnom klauzulom u švajcarskim francima. Lokalni mediji konstatuju kako je to direktan rezultat presude koju je u korist korisnika sličnih kredita u Hrvatskoj donio Trgovački sud u Zagrebu.

Prema saopštenju za javnost bosanskohercegovačkog ogranka Hypo banke, postupak arbitraže vodilo bi sedmeročlano povjerenstvo. Članove bi izabrale zainteresovane strane. Sastavni dio dogovora bio bi da je odluka tog povjerenstva konačna i obavezujuća i za banku i za udrugu koja okuplja korisnike kredita, a njom bi se morali rukovoditi i svi sudovi u BiH.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Razmotrit ćemo tu ponudu banke, rekla je Dnevnom avazu advokatica Vesna Pehar, koja zastupa korisnike kredita u BiH. Podsjetila je kako je udruga Švajcarac i prije predlagala banci ovakvo rješenje, ali do sada nije bilo spremnosti da se to prihvati.

Ocijenila je kako je presuda u Hrvatskoj važna i za klijente banaka u BiH, koji su čak u povoljnijem položaju od hrvatskih korisnika kredita u švajcarskim francima jer zakon o deviznom poslovanju BiH nije dopuštao da se fizičkim osobama odobravaju krediti s valutnom klauzulom.

Predsjednik udruge Švajcarac Kemal Duraković ne sumnja da je ponuda Hypo banke direktan rezultat presude donesene u Hrvatskoj. Očevidno je da su zbivanja u Hrvatskoj prodrmala i ljude u Hypo banci jer nas oni do sada nisu željeli ni slušati, kazao je te dodao da će razmotriti ponudu, a eventualno prihvaćanje slijedit će pod uslovima korisnika kredita.

Ombudsman za zaštitu potrošača BiH Dragan Doko kaže kako je, sa zakonskog stajališta, nedvosmisleno bilo nedopustivo da banka cjelokupni valutni rizik prebaci na korisnike kredita. Svaki sud donijeće takvu odluku, kazao je Doko, pozvavši korisnike kredita da budu uporni i ne odustaju od borbe za svoja prava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *