Analitičari: Dinar će nastaviti da slabi

Dodajte komentar

Blago slabljenje dinara prema euru u proteklom periodu delom je uzrokovano tekućom zabrinutošću investitora oko stanja javnih finansija u Srbiji, a imajući u vidu fundamentalne neravnoteže u srpskoj ekonomiji, isti trend može se očekivati do kraja godine, ocijenili su ekonomisti u izjavama Tanjugu.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris istakao je da su u prethodnih mjesec dana bile prisutne fluktuacije kursa dinara u oba smjera – i slabljenje i jačanje, što nije neuobičajeno u postojećem režimu deviznog kursa.

Ipak, od početka godine, imamo blagu tendenciju slabljenja dinara, koja i nije neočekivana, imajući u vidu postojanje razlike između stope inflacije u Srbiji i EU, visok budžetski deficit, kao i visoku neravnotežu u ekonomskim odnosima sa inostranstvom, rekao je Fabris.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

 

Ako se tome doda i slaba ekonomija, koja je jedan od ključnih uslova za jak kurs, onda  je otprilike jasno zašto je postepeno slabljenje kursa dinara bilo očekivano, dodao je on. Fabris je naglasio i da javne finansije uvijek u velikoj mjeri utiču na kurs bilo koje valute, i kad god postoji visok budžetski deficit, uvijek postoji očekivanje privrede da će doći do slabljenja ekonomske aktivnosti i samim tim, da će oslabiti kurs dinara. 

Sa druge strane, kada se država zaduži u značajnom iznosu u stranoj valuti, taj iznos dođe na domaće tržište, onda to može uticati na jačanje kursa dinara, jer se tada povećava ponuda strane valute, ali obično je to privremeno jačanje, objasnio je on. 

Prema riječima Fabrisa, postepeno slabljenje kursa dinara je tendencija koju treba očekivati, i to ne treba vezivati za dobru ili lošu monetarnu politiku, “jer koliko god da dobro vodite monetarnu politiku, a imate strukturne neravnoteže, kurs će ili slabiti ili ćete biti prinuđeni na značajno gubljenje deviznih rezervi da biste odbranili kurs“.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ocijenio je da među investitorima “postoji mala nervoza” u pogledu kratkoročne ekonomske perspektive Srbije koja se ogleda u njihovom ponašanju na deviznom tržištu, na šta dodatno utiču izjave članova vlade ili Fiskalnog saveta.

Taj psihološki faktor, na neki način, nadjača postojeća tekuća kretanja u stvarnoj ekonomiji u smislu tražnje za eurima, kojim bi se finansirala potreba bilo servisa duga, bilo kupovine roba i usluga, naveo je Nikolić.

To se, zaista, i može pratiti na dnevnoj osnovi. Kada imamo nečiju neodmerenu  izjavu, ili možda pojačan strah Fiskalnog saveta, odmah imamo reakcije pojedinih investitora i pritisak“, dodao je on.

Nikolić je ocijenio i da je, imajući u vidu rebalans i, vjerovatno, bolje stanje u javnim finansijama, u ovoj godini u potpunosti moguće ostvariti inflaciju koju je zacrtala Narodna banka Srbije, koju će pratiti i umereno slabljenje, odnosno stabilnost dinara do kraja godine.

“Puno toga može da se desi do kraja godine na svjetskom tržištu, nekakva nova kriza, sve je to moguće. Ali u postojećim okolnostima , vrlo smo blizu ostvarenja onoga što je Narodna banka postavila za ovu godinu”, naveo je on, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *