Ubrzana procedura: Od ponedjeljka stečaj u KAP-u

Dodajte komentar

Stečaj u Kombinat aluminijuma Podgorica biće uveden u ponedjeljak, saznaju Dnevne novine.

Ročište za uvođenje stečaja u KAP zakazano je bilo za 16. jul, ali je stečajni upravnik ubrzao proceduru, kako bi fabrika nastavila da izvozi aluminijum. 

KAP trenutno u zalihama ima preko milion eura uskladištenog aluminijuma koji ne može da izveze jer ruska VT banka ne želi da proslijedi novac od prodaje aluminijuma.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Privredni sud uvešće u ponedjeljak stečaj u Kombinat aluminijuma koji je zatražilo Ministarstvo finansija 14. juna zbog blizu 25 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine platila Vlada njemačkoj Dojče banci.

Fabrika od pokretanja procedure za uvođenje stečaja proizvodi aluminijum, koji se skladišti u fabrici, jer ruska VT banka ne želi da proslijedi novac od prodaje aluminijuma. Fabrika zbog nemogućnosti da izvozi aluminijum, ima problema sa nabavkom sirovina, pa je stečaj trenutno jedini način da se ovaj problem riješi. Nakon uvođenja stečaja, organizaciju proizvodnje preuzeće državna kompanija Montenegro bonus koja već izvjesno vrijeme kupuje sirovine i struju za potrebe Kombinata alumijuma. Takođe, nakon uvođenja stečaja, stečajni upravnik ne mora da poštuje ranije ugovore, svi ugovori se stavljaju van snage, a aluminijum se može prodati na slobodnom tržištu.

Vlada je odlučila da uvede stečaj u fabriku zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *