Skupština akcionara “Napredak” AD Kotor: Neformalni zapisnik manjinskog akcionara

Dodajte komentar

Saziv redovne Skupštine akcioanara “Napredak” AD Kotor, zakazane i održane dana 28.06.2013.

Na samom početku desila se opstrukcija koja je pokazala suštinski odnos i shvatanje većinskog vlasnika prema nama malim akcionarima. Naime pojedinim akcionarima se pokušalo uskratiti pravo da prisustvuju skupštini iako su oni uredno došli prije početka skupštine. To se pravdalo time da se nijesu najavili minimum 2 sata ranije. Neko je uzeo za pravo ne dozvoli prisustvo akcionarima jer je u pozivu za skupštinu navedeno da se prijave minimum 2 sata ranije. Da li to znači da su naveli da se prijave vrše minimum 2dana ranije niko ko za skupštinu sazna i doće u poslednja 2 dana nema pravo da prisustvuje?

Čak i kada nenajavljeni gosti zakucaju na naša vrata ljubazno ih primimo. U ovom slučaju mi mali akcionari nismo bili gosti već suvlasnici i domaćini. Očigledno da neki ne mogu i neće to da shvate.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Skupština je protekla u preglasavanju od strane predstavnika Expo Commerce koji su zastupali 70% vlasništva, nas malih koji smo imali oko 2% vlasništva, iako nas je došao sasvim solidan broj od oko 50 ljudi. Teško da bi šta drugačije bilo i da nas je bilo znatno više.

U startu nije usvojen ni predlog da ovjerivač zapisnika bude iz redova manjinskih. Taj potez već dovodi u sumnju transparentnost i navodi kao da se nešto krije. Ne želi se uključiti neko od manjinskih čak i u sačinjavanju zapisnika, iako je to više formalnost nego realni uticaj.

Nastavak je bio u sličnom tonu, sve odluke koje je predložio većinski vlasnik su usvojene a manjinski su ili glasali protiv ili bili uzdržani.

U toku skupštine skrenuta je pažnja na neke vrlo zabrinjavajuće stvari (bar po mišljenu malih akcionara):

1. HIPOTEKE I ZALOGE

a) U Revizorskom izvještaju stoji da je većinski vlasnik Expo Commerce uzimao kredite u visini od 7 milona eura kod kod Crnogorske Komercijalne Banke, Erste Bank AD Podgorica i Hipotekarne Banke Podgorica a stavio hipoteke ne na svoju imovinu već na imovinu Napretka Kotor.Ta imovina je označena u listu nepokretnosti br. 289 KO Dobrota i broj 250 KO Kotor u vrijednosti od 7,110,000 EUR-a.

-Finansijski direktor Ratko Popović je odgovorio da su u ovom trenutku te hipoteke skinute i da nema razloga za brigu.

b) Na pitanje koji je ekonomsi interes Napretka da zalaže svoju imovinu zarad tuđih kredita, izvršni direktor Duško Blečić je rekao da je to majka kompanija da su te dvije kompanije povezane i da one pomažu jedna drugu, kao i da Napredak bez pomoći Expo Comerca ne bi mogao neke dobre stvari da realizuje.

Da li za ove odluke postoji saglasnost skupštine akcionara odgovor je bio da postoji.

c) Identično pitanje i zabrinutost manjinskih a sa druge strane i gotovo identičan odgovor menadžmeta bio je i povodom oroćenog depozita Napretka u iznosu 1,4 mil.eura kojem je promijenjena svrha i sada služi kao obezbjeđenje potraživanja Hipotekarne banke za dug Expo Commerca.

2. KOPAONIK

Napredak je u Novembru prošle godine kupio i opremio apartman na Kopaoniku od 63m2 za 280hiljada eura. Cijena po m2 iznosi oko 4400eura.Pitanje je da li se taj potez može isplatiti, da li se može prodati skuplje ili na osnovu rentiranja povratiti novac u razumnom roku?

Finansijski direktor je odgovorio da je to ekskluzivna nekretnina, da je ugovor o kupoprodaji vrlo povoljan jer možemo ista sredstva i zatražiti nazad kao id a je rentiranje vrlo isplativo jer ce Napredak dobiti više novca nego da ga drži u banci.

3. KREDITI i POZAJMICE

Napredak je nekim kompanijama davao pozajmice. Nekima čak i bez kamatne stope. Izražena je sumnja u zakonitost takvog postupanja i štetnost po poslovanje Napretka.

Odgovor je bio da je to praksa i da je takvo postupanje regularno.

4. KAMATNE STOPE

Primijećeno je da su kamatne stope po kojima je Napredak plasirao depozite oko 6% a neki krediti koji su uzeti su po stopi 9%.Da li to nanosi štetu preduzeću i zašto nijesu ti krediti vraćeni u trenutku kada je preduzeće dobilo gotovinu?

Objašnjenje je bilo da su krediti koji su uzeti u stvari overdraft krediti i da služe da preduzeće može može da izvrši određene obaveze iako u tom trenutku nema sredstava na računu i da to neće nanijeti štetu.

5. DIREKTOR

Postavljeno je i pitanje kolika je kvadratura stana koji je zakupljen u BG za jednog direktora Napretka budući da je ta zakupnina 1500eura mjesečno.

Odgovor je da će taj ugovor biti vrlo brzo raskinut, i da se naknadno mogu dobiti i tražene pojedinosti.

6. DIVIDENDA

Ključno pitanje zašto mali akcionari ne dobijaju ni centa od kompanije u kojoj su vlasnici naišlo je na različite odgovore:

a) izuzetno je nepovoljan poslovni ambijent i zato ne treba isplaćivati dividendu

b) preduzeće ne bi moglo da nastavi pozitivno poslovanje i moglo bi da ugrozi opstanak ako bi isplatilo dividendu

c) Napredak treba dalje da nastavi sa investicijama, otvarenjem novih radnih mjesta i ulaganjima (u Kotor) pa za to su potrebne pare.

A bilo je i naznaka da se bi se dale akcije umjesto dividende, što je naišlo na neodobravanje manjinskih akcionara.

Ovo je prepričana suština dešavanja uz trud da bude najpribližnije realnoj situaciji. Naravno tu je bilo i znatno više od ovoga navedenog pa pozivamo svakoga ko ima neko zapažanje, mišljenje ili nešto što bi doda da to slobodno uradi.

Svi komentari su dobrodošli.

izvor: facebook.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *