Najskuplji transferi u istoriji fudbala

Dodajte komentar

Imajući u vidu novac koji se vrti oko ove igre, fudbal je vjerovatno najpopularniji sport na svijetu. U najvećem procentu taj novac se investira u fudbalere. Postoje dva prelazna roka(ljetnji i zimski), i to je vremenski period kada se obavlja kupovina i prodaja igrača. Kada su uslovi kupo-prodaje između dva kluba dogovoreni, igrač mijenja klupsku pripadnost.

10. Radamel Falkao: iz Portoa u Atletiko Madrid (47 miliona eura)

Falkao je reprezentativac Kolubije koji posljednje tri godine oduševljava svojim igrama sve zaljubljenike fudbala na Starom kontinentu. Porto ga je kupio za 4 miliona a prodao za 47 miliona eura. Za dvije godine igranja u slavnom portugalskom klubu, sjajnim partijama na domaćoj sceni i u Evropi, Falkao je svoju cijenu na tržištu uvećao za skoro 12 puta. U sezoni 2010/2011 postigao je 17 golova na evropskoj sceni i tako potukao rekord koji je godinama držao Jirgen Klinsman sa 14 datih golova u Evropi u jednoj sezoni. U svojoj prvoj sezoni za Atletiko Madrid postiže 36 golova i tako postaje jedini igrač u istoriji koji je sa dva različita kluba dvije godine za redom osvojio Ligu Evrope.

9. Gaiska Mendieta: iz Valensije u Lacio (48 miliona eura)

Imajući u vidu potencijal sa kojim je Mendieta raspolagao, njegova karijera predstavlja pravo razočarenje u skorijoj fudbalskoj istoriji. Za vrijeme boravka u Valensiji, impresionirao je ljubitelje fudbala svojim nevjerovatnim osjećajem za dribling i dodavanje. Na žalost, nije uspio da održi formu i u Laciju. Samo godinu dana nakon ovog vrijednog  transfera, Mendieta biva pozajmljen Barseloni, pa zatim Midlsbrou, prije nego što je prodat ovom osrednjem engleskom klubu 2004.

8. Đanluiđi Bufon: iz Parme u Juventus (54.2 miliona eura)

Bufon je vjerovatno jedan od najboljih italijanskih golmana u poslednjih 20 godina. Kupljen je od Parme od dijela novca koje je Juventus dobio od prodaje Zinedina Zidana. Bufon je jedan od onih igrača koji je svojim odbranama pomogao Juventusu da se ustali kao dominantna sila italijanske Serije A krajem 90-ih i početkom 20-og vijeka. Sa Juventusom je nekoliko puta osvojio prvenstvo Italije, Ligu Šampiona, a sa nacionalnom selekcijom svoje zemlje okitio se titulom svjetskog šampiona.

7. Ernan Krespo: iz Parme u Lacio (55 miliona eura)

Igrajući za pet timova iz Serije A, Ernan Krespo važi za jednog od najpoznatijih fudbalera sa Apenina u posljednjih 15 godina. Zablistao je u dresu Parme, gdje je u 116 utakmica postigao 62 gola. Njegove fenomenalne partije nisu promakle Laciju koji ga je tada kupio za rekordnu sumu od 55 miliona eura. U svojoj prvoj sezoni nastupajući za Lacio, Argentinac postaje najbolji strijelac lige. Uprkos brojnim povredama, Krespo je golmane protivničkih timova gotovo uvijek stavljao na muke.

6. Fernando Tores: iz Liverpula u Čelsi (58.5 miliona eura)

Postigao je 65 golova u 102 nastupa za Liverpul. U trenutku prelaska za Čelsi, ambicije ovog izvrsnog španskog napadača su se poklopile sa ambicijama ’’plavaca’’. Iako daleko od forme koja ga je krasila u Liverpulu, Tores sa Čelsijem osvaja FA kup i Ligu Šampiona 2012. Postigavši samo 9 golova u 49 nastupa, španski napadač nije opravdao uloženi novac tima sa sjevera Londona. Međutim, navijači Čelsija se i dalje nadaju da će Španac dostići formu koju je imao kada je igrao za Liverpul.

5. Luis Figo: iz Barselone u Real Madrid (58.5 miliona eura)

Luis Figo je jedan od najboljih portugalskih fudbalera svih vremena. 1995. Barsa ga je kupila za 3 miliona eura, a Portugalac je pod trenerskom palicom Johana Krojfa, za 5 godina koliko je igrao za slavni katalonski klub, postao jedno od najboljih krila na svijetu. U jednom od najšokantnijih fudbalskih transfera, Figo je prešao iz redova Barselone u Real Madrid, za tada rekordnu sumu od 58.5 miliona eura. Navijači Barse mu nikada nisu oprostili ,,nevjerstvo”, a poznata je scena kada je u toku El Klasika jedan od navijača bacio na Figa svinjsku glavu.

4. Rikardo Izekson Dos Santos Leite, Kaka: iz Milana u Real Madrid (65 miliona eura)

Ovaj nevjerovatni Brazilac je bio strašno razočaran kada je njegov tadašnji klub odlučio da se odrekne njegovih usluga i da ga proda Realu. Sa Milanom je osvojio italijanski šampionat, Ligu Šamiona, dva evropska Super Kupa, italijanski Super Kup, titulu svjetskog klupskog prvaka. Navijači roso nera su ga smatrali živom legendom. Prema nekim informacijama, Mančester Siti je ponudio 100 miliona eura Milanu, ali su navijači crveno-crnih spriječili transfer. Kaka je na kraju za mnogo manju sumu otišao u pravcu kraljevskog kluba. Brojne povrede su uticale da ovaj čarobnjak iz Brazila ne pokaže svoj potencijal u dresu Real Madrida.

3. Zlatan Ibrahimović: iz Intera u Barselonu (69.5 miliona eura)

Zlatan Ibrahimović je najplaćeniji fudbaler svih vremena. Klubovi su na švedskog napadača do sada potrošili čak 171.5 miliona eura. 2009. Barsa je platila Interu 45 miliona evra i poslala Kamerunca Samjuela Etoa za usluge visokog napadača. Ibrahimović je dobro počeo svoju karijeru u Barseloni, postigavši 7 golova u isto toliko mečeva. Međutim, sezonu je okončao sa samo 16 golova datih u 29 utakmica. Sukob sa Pep Gvardiolom bio je dovoljan katalonskom klubu da ga na kraju sezone proda Milanu.

2. Zinedin Zidan: iz Juventusa u Real Madrid (73.5 miliona eura)

Mnogi velemajstori fudbalske igre smatraju Francuza za najboljeg fudbalera svih vremena. Zi Zu je bio pravi mađioničar na terenu. Nakon što je sa Juventusom osvojio gotovo sve, Real Madrid je bio sledeća stanica. 2001. godine prelazi u kraljevski klub i sa istim osvaja Ligu Šampiona i nacionalno prvenstvo. Pored fenomenalne igre, ostaće upamćen i po potezu u finalu Svjetskog prvenstva 2006., kada je glavom udario italijanskog defanzivca Marka Materacija. Dobio je crveni karton i zavšio veličanstvenu karijeru.

1. Kristijano Ronaldo: iz Mančester Junajteda u Real Madrid (94 miliona eura)

Real Madrid nema problema da odriješi kesu ukoliko je u pitanju dovođenje kvalitetnog fudbalera. Portugalac se 2 godine premišljao i na kraju odlučio da ljeta 2009. pređe u redove Real Madrida za rekordnu sumu od 94 miliona eura. Sa sigurnošću se može reći da vrijedi svakog centa uloženog. Postignutih 112 golova u 103 utakmice, najprodavaniji fudbalski dres na svijetu, samo su neke od činjenica koje opravdavaju ogromno uloženi novac.

(topdeset.rs)
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *