Austriji još mjesec dana za plan reorganizacije Hypa

Dodajte komentar

Evropska komisija produžila je Austriji za dodatnih mjesec dana, odnosno do kraja juna rok za predaju izmijenjenog plana za reorganizaciju nacionalizovane banke Hypo Alpe Adria (HAAB), objavilo je u petak austrijsko ministarstvo finansija.

Portparol ministarstva nije iznio pojedinosti revidiranog plana restrukturiranja HAAB-a koji je Austrija bila primorana preuzeti 2009. kako bi se izbjegao kolaps s potencijalnim posljedicama po čitavu regiju.

Evropska komisija jača pritisak na Hypo banku da proda poslovne ogranke do kraja ove godine jer bi se, u suprotnom, mogla suočiti s naloženim povratom više od dvije milijarde eura pomoći koju je dobila od države.

Službeni Beč brine da bi ishitrena prodaja ogranaka mogla donijeti gubitke koji će pogoditi državne finansije, no očekuje se da će morati učiniti određene ustupke kako bi se sprovelo restrukturiranje banke i da bi se dobilo više vremena od Bruxellesa.

– EK je trenutno u kontaktu s austrijskom vladom – kazao je Antoine Colombani, portparol zadužen za tržišnu konkurenciju u EK, ne želeći komentarisati rokove.

Ukupne potrebe HAAB-a za državnom pomoći mogle bi se ograničiti na pet milijardi eura ako se Austrija i EK usuglase o revidiranom planu, kazao je predsjednik nadzornog odbora Johannes Ditz.

Austrijski kancelar Werner Faymann procijenio je da bi prodaja dijelova Hypoa mogla stajati i do sedam milijardi eura, razljutivši bankovni sektor sugestijom da podnesu dio troškova pomoći posrnuloj banci.

Našavši se na samom rubu stečaja nakon decenije neobuzdane ekspanzije, Hypo je tražio dodatno vrijeme za svoje restrukturiranje, za koje kaže da je bilo usporeno zbog teških tržišnih uslova koji mu onemogućavaju postizanje pristojnih cijena za dijelove poslovanja.

Banka je ujedno danas objavila da je pristala prodati poslovanje u matičnoj Austriji indijskom ulagaču Sanjeevu Kanoriji za 65,5 miliona eura, odnosno približno polovinu knjigovodstvene vrijednosti. Time su potvrđene informacije austrijskih medija koji su još polovinom maja najavili da je za preuzimanje austrijskog poslovanja zainteresovan indijski Srei Infrastrucutre Finance Ltd.

Odvojeno Hypo nastoji prodati i malenu bankovnu jedinicu u Italiji i izboriti više vremena za prodaju bankovne mreže na području Balkana.

Hypo je lobirao za uspostavu tzv. loše banke koju bi podupirala država a preuzela bi njegovu toksičnu imovinu, čemu se ministrica finansija Maria Fekter protivila a sad će možda biti primorana prihvatiti tu opciju, prenosi hrvatski Liderpress.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *