Od čega Sony živi?

Dodajte komentar

Kompanija “Sony” je najpoznatija kao proizvođač elektronike, pre svega, konzola za “PlayStation” igrice i televizora. Činjenica je, međutim, da ona gubi gotovo na svakom uređaju koji prodaje.

Od čega onda živi? Odgovor će mnoge iznenaditi – prodaja osiguranja, snimanje holivudskih filmova i prodaja muzike.

Elektronika je ‘Sony’-jeva Ahilova peta i ne vrijedi ništa – napisao je u izvještaju konsalting firme za investiciono bankarstvo Atul Gojal, analitičar potrošačke tehnike. Prema njegovoj procjeni, neophodno je da “Sony” napusti veći deo tržišta elektronike.

Najuspješniji poslovni ogranak kompanije “Soni” jeste prodaja životnog, automobilskog i zdravstvenog osiguranja u Japanu. Prošle godine, finansijski ogranak firme ostvario je 63 odsto ukupnog profita, a najveću zaradu donijela su životna osiguranja – 9,07 milijardi dolara.

“Sony”-jev sektor za film i muziku, iz koga su izašli filmovi o Spajdermenu, “Trideset minuta posle ponoći” ili “Prije ponoći”, kao i CD-ovi sa muzikom čuvenog violončeliste Jo Jo Maa i francuskog muzičkog dueta “Daft pank”, zaradili su sedam milijardi dolara.

Ogranak elektronike je za to vrijeme zabilježio gubitak od 8,5 milijardi dolara.

Generalni direktor kompanije “Sony” Kazuo Hirai izjavio je međutim, da će se kompanija i dalje koncentrisati na elektronske uređaje.

– Elektronika ima budućnost. Osim toga, ona je u “Sonijevom” genetskom kodu. Moja je misija da je oživim – rekao je Hirai.

– Usmjeravanje tri potpuno različite industrije, to je naprosto previše. Trebalo bi da to sve budu zasebne kompanije – objašnjava Koudži Jamada, gostujući profesor na Univerzitetu Hitocubaši u Tokiju i direktor istraživačkog sektora investicione kompanije “Mission value partners” u Sonomi (Kalifornija), piše BLIC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *