Ministarstvo ekonomije cijeni mišljenje SB-a i MMF-a o KAP-u

Dodajte komentar

U prethodnoj sedmici iz dvije važne finansijske institucije Međunarodnog monetarnog fonda MMF i Svjetske banke stigle SB su ocjene da bi KAP trebalo ugasiti, a aluminijum uvoziti.

Portparol Ministarstva ekonomije Draženka Bećirović kaže da itekako cijene stav dvije međunarodne institucije, koji se kako kaže donekle poklapa sa naporima Vlade.

“Poznato je da nam je cilj da KAP opstane, ali naravno da bude održiv. Prema projekcijama, to ćemo dobiti ako smanjimo radnu snagu na 50 odsto uz obezbjeđivanja dugoročnog ugovora za snabdijevanje strujom. Mi na tome sada intezivno radimo“, kazale je ona radiju Antena M.

Prema njenim riječima treba imati u vidu ono što su kretanja na globalnom nivou i ono što su projekcije na svjetskoj berzi u aluminijumskoj indrustriji.

„Naravno, mi kao Vlada pažljivo razmatramo i cijenimo sve sugestije međunarodnih finansijskih instutucija“, naglasila je Bećirović.

Iz Svjetske banke nedavno su poručili i da Željezara, uprkos prodaji turskoj kompaniji Toščelik, sa sadašnjim proizvodnim kapacitetima i tehnološkim ograničenjima ne može postati temelj dugoročne ekspanzije izvoza koji bi podstakao rast ekonomije.

Bećirović je kazala da je upravo turska kompanija došla da trenutno situaciju iz korijena izmijeni.

“Prodajom Željezare otvorili su se dobri temelji za buduće poslovanje. Tu posebno mislim na investicje u opremu, jer smo svi svjesni u kakvom je stanju bila Željezara prije dolaska turskog Toščelika. Ono što projekcije pokazuju je da se drugi investicioni ciklus može završiti u naredne tri godine, s obzirom na visok nivo investicija koji je najavljen od strane novog vlasnika, kad će Željezara poslovati u punom kapacitetu“, zaključila je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *