Ispod Vojvodine leži more gasa

Dodajte komentar

Ispod Vojvodine nalazi se Panonsko more gasa vrijednog prema realnim procjenama nekoliko milijardi dolara, ali je najveći problem do sada bio kako ga izvaditi.

Međutim, sva je prilika da će i ta muka uskoro biti riješena, piše Dnevnik.

Srbija je energetski zavisna zemlja, pogotovo kad je riječ o prirodnom gasu, jer se oko 90 odsto potrebnih količina uvozi uz Rusije. Da li će nove tehnologije bušenja, kao i veće ulaganje u istraživanje i proizvodnju gasa doprinijeti većoj proizvodnji, smanjenju uvoza ovog energenta, što bi značilo i smanjenje energetske zavisnosti, teško je reći, ali se može reći da se u Naftnoj industriji Srbije istražuje i povećava proizvodnja prirodnog gasa.

Naime, iz NIS je saopšteno da su primjenom nove tehnologije bušenja otkrivena mala gasna ležišta u Banatu, što će doprinijeti povećanju proizvodnje gasa. Nova metoda bušenja bušotina malog prečnika, slim houl, prvi put se primjenjuje na ovim prostorima u svrhu istraživanja nafte i gasa, a projekat je urađen u Naučno-tehničkom centru NIS-a.

Do sada su na području Vojvodine izbušene dvije bušotine malog prečnika, u okolini Melenaca, kod Zrenjanina, koje su potvrdile očekivanja istraživača. Ispitivanjem jedne od bušotina konstatovano je postojanje dva manja gasna ležišta, a kod druge bušotine su otkrivena tri mala ležišta gasa, koja se trenutno ispituju. Koristeći tehnologiju slim houl, NIS planira da do kraja 2016. godine otvori ukupno oko 25 bušotina.

Inače, prošle godine je u Srbiji, sa 95 bušotina koje su u eksploataciji, proizvedeno oko 670 miliona kubnih metara prirodnog gasa. Procijenjene rezerve gasa u Srbiji iznose oko 30 milijardi kubnih metra, a moguće je da su i veće, što tek treba otkriti. Iako je, naravno, teško precizno reći kolika je vrijednost tih rezervi, može se izvesti pretpostvka. Naime, ukoliko je nabavna cijena kubnog metra gasa koji se uvozi iz Rusije oko 0,4 dolara, ispod površine zemlje leži oko 12 milijardi dolara…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *