Luka Bar ne produžava ugovore radnicima na određeno

Dodajte komentar

Grupi radnika Luke Bar koji su bili angažovani u sektoru mehanizacije nijesu produženi ugovori. Tih 28 zaposlenih je obaviješteno da im se prekida radni odnos na najmanje dva mjeseca zbog nemogućnosti daljeg produžavanja ugovora na određeno vrijeme.

Radnici tvrde da im menadžment prekida ugovore samo da ne bi odbili posao na neodređeno vrijeme. Oni pretpostavljaju da isto čeka i ostale ugovorce koji su angažovani u operativi Luke Bar. Od novembra prošle godine radni ugovori su produžavani na po mjesec dana.

U Luci Bar 140 radnika ima ugovor na određeno vrijeme. Oni su ranije angažovani zbog povećanog prometa rude za Kosovo i izvoza Fijatovih vozila iz Kragujevca.

Radnici su se 11. aprila okupili na jednosatnom štrajku upozorenja, što je bio njihov odgovor na namjeru menadžmenta da im, zbog smanjenog obima poslovanja, ne produžava radne ugovore. Oni su tada tražili da im se radni odnos ne prekida tri mjeseca jer u suprotnom ne bi mogli da ostvare pravo na zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

U lučkom sindikatu ističu da su od novembra prošle godine svim radnicima smanjene plate za 20 odsto, i to na njihovu inicijativu, kako bi radnici sa ugovorom na određeno ostali na poslu.

Izvršni direktor Luke Bar Slobo Pajović poručio je na sastanku sa predstavnicima lučkog sindikata i radnika da produženje njihovih ugovora ipak zavisi od obima posla. Radnici tvrde da je većina ispunila uslove za prelazak u stalni radni odnos, piše DAN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *