Španija rekorder po broju nezaposlenih

Nekada motor u kreiranju radnih mjesta u evrozoni, Španija je, sa više od 27 odsto, rekorder po broju nazaposlenih, a polovina je mladih. Španci su spremni na sve, neki uče strane jezike u nadi da će u drugim zemljama naći posao, drugi idu na prekvalifikaciju.

Duboka recesija razara Španiju, četvrtu ekonomiju eurozone. Tražili su – i dobili 100 milijardi pomoći. Novac ide direktno bankama, a ne u državni budžet. Vlada nastoji da stabilizuje javne finansije pomoću strogih mjera štednje, koje već godinama pogađaju građane.

U zemlji kojoj je od ulaska u Evropsku uniju 1986. išlo uvijek samo nabolje, niko nije pomišljao da situacija jednog dana može da izmakne kontroli. Kad je kreditna kriza zahvatila Ameriku, brzo su presušili kreditni fondovi u prezaduženim šapnskim bankama.

Kolaps sektora nekretnina 2008. godine, koji je činio četvrtinu španske privrede, povukao je za sobom sve ostalo.
„Problem ima gotovo cijela eurozona. Sada traju rasprave o tome da li su reforme i mjere štednje djelotvorne. Mislim da su dobar primjer Španija i
Grčka u kojima se vidi svjetlo na kraju tunela“, kaže Karsten Brzeski, ekonomista.

Ali obećanja se teško ispunjavaju, pa je Španija pomjerila rok do 2016. da smanji budžetski deficit na ispod tri odsto. Nekada motor u kreiranju radnih mjesta u eurozoni, Španija je, sa više od 27 odsto, rekorder po broju nazaposlenih, a polovina je mladih.

Julija Gonzales je izgubila posao prije dvije godine. U rodnom katalonskom gradiću svakoga dana broje one koji su bez posla.
Kafane koje čine dio života postale su im spas. Nude hranu svima koji se odluče da odrade sat, dva kao kelneri, perači sudova ili neki drugi posao u kuhinji.

„Stekla sam mnogo prijatelja, hrabrimo jedni druge i vjerujemo u bolja vremena“, kaže radnica.

Akciju podržavaju lokalna vlast i dobrotvorna društva. Od marta kada je sve počelo, oko dvjesta ljudi stalno dolazi i imaju 15 hiljada sati rada.
„Ljudima treba pružiti priliku. Ovo je dobar stimulans za one koji su izgubili nadu“, kaže Ksavijer Kasa, menadžer restorana.

Do posla je sve teže doći i Španci su spremni na sve. Neki uče strane jezike u nadi da će u drugim zemljama naći posao, drugi idu na prekvalifikaciju.
Ipak, ni to ne pomaže, jer poslodavci prednost daju radnicima sa iskustvom, a kada odluče da zaposle mlade, nude samo ugovore na kratak rok. Agencije

Check Also

Road to Investments: Evropsko tržište restriktivno u poređenju sa američkim, Balkanci najviše investiraju u nekretnine

Jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti bankarstva i finansija u ovoj godini, konferencija o finansijskom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.