Kazanova organizovao prvu državnu lutriju!

Dodajte komentar

Iako je bio najpoznatiji kao najveći zavodnik svog vremena, za čuvenog plejboja Đakoma Kazanovu manje je poznato da je organizovao prvu državnu lutriju Francuske u Parizu 1760. godine. Plemstvo je tada od francuskog kralja tražilo 20 miliona franaka za formiranje vojne škole, ali on nije htio da poveća poreze iz straha od gubitka popularnosti u narodu.

Kazanova je kralju tada predložio da se novac prikupi organizovanjem lutrije i kralj ga je imenovao za zvaničnog organizatora ove igre na sreću.

Kazanova je bio ubijeđen da će lutrija ne samo obezbijediti potrebna sredstva za otvaranje vojne škole, nego i donijeti dodatnu dobit državi.

Ukupni dobici lutrije prvog dana širom Francuske iznosili su dva miliona franaka, a državna administracija ostvarila je profit od 600.000 franaka.

Kazanova je od provizije organizovanja lutrije zaradio ogroman novac, a da nije živio izuzetno raskošno i poročno, mogao je umrijeti kao bogataš, ali to njega nije ispunjavalo.

Osim što ga istorija pamti kao najvećeg ljubavnika kojem nijedna žena u Evropi nije mogla odoljeti, on treba da bude upamćen i kao jedan od najharizmatičnijih kockara.

Đakomo Kazanova, koji je rođen u Veneciji 1725. godine, bio je još i sveštenik, muzičar, vojnik, špijun, diplomata, mason i pisac. Danas svakog pustolova i neodgovornog ljubavnika ljudi često nazivaju Kazanovinim imenom.

Lutrija danas „vlada” svijetom.

U SAD je izvučen dobitnički listić džekpota američke lutrije vrijedan 590 miliona dolara, koji je kupljen u supermarketu u gradiću Zefirhils na Floridi, izjavili su danas američki zvaničnici.

Prije ovog, najveći džekpot u istoriji SAD iznosio je 656 miliona dolara i osvojen je na lutriji „Megamilioni“ u martu 2012. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *