Mardok: Facebook može završiti kao MySpace

Dodajte komentar

Medijski magnat Rupert Mardok izjavio je da bi Facebook mogla da zadesi ista sudbina kao što je to bio slučaj sa njegovim projektom Myspace, koji je preko noći nestao sa mape uticajnih društvenih mreža.

Mardok je u svom tvitu iznio poređenje koje sigurno neće obradovati dioničare Facebooka, a koje vrlo podsjeća na ono što se desilo sa mrežom MySpace. On je kupio 2005. godine MySpace za 580 miliona dolara, ali je 2011. godine prodao za svega 35 miliona, nakon bezuspješnog pokušaja da oživi aktivnost i poveća broj korisnika ove društvene mreže.

Dionice Facebooka su nakon što su dostigle cijenu od 38 dolara vrijednost firme povećale na preko 100 milijardi dolara, ali su se vrlo brzo strmoglavile na skoro rekordno nizak nivo od 17, 729 dolara prošlog septembra. Od tada vrijednost akcija se oproravila na 26,13 dolara, pa tako trenutna tržišna vrijednost Facebooka iznosi ok 63 milijarde dolara, što je skoro 40% manje od vrijednosti koje je kompanija stekla nakon što je izašla na berzu 18. maja prošle godine.

Vrijednost kompanije varira i to možda ne bi trebalo da zabrine akcionare, ali ono o čemu treba da razmišljaju jeste istraživanje koje je napravljeno u februaru koje je pokazalo da je trećini korisnika Facebook manje bitan u životu nego što je to bio slučaj ranije i da na njemu provode manje vremena.

Tri i po mjeseca prije nego što su potonule akcije firme Mark Zakerberg je napisao nešto što je trebalo da bude umirujuće pismo.

“Izašli smo na berzu zbog naših zaposlenih i investitora, obavezali smo se da ćemo raditi naporno kako bismo opravdali njihove poverenje”, napisao je Zakerberg.

Međutim to izgleda nije bilo dovoljno da se vrijednost akcija održi na visokom nivou, pa je Facebook pokrenuo nekoliko inicijativa kako bi se situacija poboljšala, a prvi potezi već daju rezultate jer se povećao prihod od reklama plasiranih na mobilne telefone.

Tako sada oglašavanje na mobilnim telefonima iznosi 30% of ukupnih prihoda od reklama, koji je u prvom tromjesečju dostigao cifru od 1, 24 milijarde dolara. To je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu (23%) a povećao se i broj korisnika mreže na mjesečnom nivou na 1,1 milijardu.

Ovo bi mogli da budu ohrabrujući podaci za kompaniju Marka Zakarberga i da ga uvjere u to da ga njegovo “životno djelo” neće zadesiti sudbina Ruperta Mardoka i njegovog možda najvećeg poslovnog promašaja koji se zove Myspace, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *