HAAB: Klijenti potpisali izjave o rizicima koje preuzimaju

Hypo Alpe-Adria-Bank AD Podgorica  je odobravala namjenske stambene kredite u CHF-u tokom 2007. i 2008. godine. Tokom tog perioda banka je aktivno informisala sve klijente o rizicima koje preuzimaju, i posljedicama eventualnih promjena kursa koje mogu uslijediti u budućnosti, na koje banka ni na koji način ne može da utiče, saopšteno je iz HAAB-a.

Centar za zaštitu potrošača CEZAP podnio je juče podgoričkom Osnovnom sudu tužbu protiv Hypo Alpe Adria banke HAAB u ime oko 250 klijenata koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima CHF.

Kako navode u HAAB-u, svi klijenti koji su svojevremeno uzeli kredite u CHF-u, pored redovne kreditne dokumentacije, potpisali su i izjavu o tome da su u potpunosti svjesni rizika koji preuzimaju.

“Kada je riječ o budućim akcijama, Banka prati kretanje kursa i  spremna je, u određenom trenutku u dogovoru sa klijentom, da sugeriše klijentima konverziju. Klijenti, shodno odredbama ugovora, naravno, mogu u svakom momentu  obaviti konverziju svog duga iz CHF u euro valutu“, ističe se u reagovanju HAAB-a, koje prenosi CdM.

Neka od rješenja su, navode u ovoj banci, reprogrami uz produženje roka otplate kredita, što je klijentima, dodaju, više puta nuđeno.

“Tu je i konverzija duga iz CHF u euro valutu, što je klijentima uvijek bilo  garantovano od strane Banke“, naglašeno je u reagovanju.

U HAAB-u dodaju da banka nastoji da pribavi relevantne informacije koje bi omogućile da se klijentu sa većim stepenom sigurnosti sugeriše konverzija, čime će i rizik Banke biti proporcionalnomanji.

Povodom navoda da su sklopljeni štetni ugovori, u banci podsjećaju da je kamatna stopa po kojoj  su odobravani namjenski stambeni krediti  u CHF bila  2007. i 2008. godine ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

“Ta povoljnost za klijenta održala se na snazi narednih par godina, do momenta velikih fluktuacija kursa, početkom 2009. godine. Sve do tada, klijenti koji su imali kredite u CHF valuti bili su u povoljnijem položaju i  imali niže mjesečne rate od klijenata sa kreditima u domaćoj valuti“, stoji u reagovanju.

Vezano za tvrdnje o navodnom kršenju zakona, u HAAB-u ističu da su u svakom momentu postupalaiu skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora.

“Za vrijeme trajanja ugovora o kreditu, Banka nikada nije vršila korekcije inicijalno ugovorenih kamatnih stopa, niti ičim ugrozila prava klijenata. Na eksterne faktore, međutim, banka ne može da utiče“, naglašavaju u banci.

U HAAB-u napominju i da su neistinite tvrdnje da je CHF samo fiktivno bio vezan za valutu, koja ni u jednom momentu nije ušla u Crnu Goru niti u bankarski sistem.

“Razumijemo klijente i problem koje imaju zbog promjene kursa, ali se uporno zaboravlja da je i banka nabavljala izvore sredstava u valutama u kojima ih je svojevremeno i odobravala, takođe po tadašnjim tržišnim cijenama, te i za banku, u tom dijelu, važe ista pravila kao i za klijente kojima su plasirana sredstva. Međutim, na eksterne faktore, kao što je kurs tih valuta banka naravno nije mogla, niti može da utiče“, navodi se u reagovanju.

Takođe, u banci opovrgavaju da je bilo propusta u toku sklapanja kreditnih ugovora kada je valutna klauzula u pitanju.

“Vezano za tvrdnje da je u toku sklapanja kreditnih ugovora bilo propusta kada je valutna klauzula u pitanju, te kako je moguće da je kredit podignut u eurima na kraju isplatom vezan za švajcarski franak, podsjećamo da je odobravanje kredita sa valutnom klauzulom dozvoljen pravni posao, koji ne podliježe zakonskim ili drugim ograničenjima, što je nedavno potvrdio i regulator crnogorskog bankarskog sistema“, zaključeno je u reagovanju.

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *