Dužnička kriza eurozone i dalje prijetnja po tržišta

Dodajte komentar

Većina evropskih investitora smatra da dužnička kriza eurozone i dalje predstavlja prijetnju po finansijska tržišta, koja bilježe snažan rast uprkos usporavanju privredne aktivnosti u Evropi, saopštila je američka agencija za rejting Fič.

U periodu od 3. aprila do 7. maja, Fič je sproveo anketu u kojoj su učestvovali investitori koji upravljaju investicijama ukupne vrijednosti od  8,6 biliona eura i koje su većinom u formi obveznica, prenosi Frans pres. Konačni rezultati ovog istraživanja biće objavljeni sredinom maja, saopštio je Fič.

Naime, 59 odsto ispitanika je izrazilo sumnje u pogledu perspektiva tržišta, 29 odsto njih vjeruje da tržišta prolaze kroz miran period koji neće dugo potrajati, a 30 odsto investitora smatra da se tržišta ponašaju nerazumno u uslovima ovakvog stanja evropske ekonomije. Međutim, 41 odsto je bilo optimističnije, navodeći da je najgori dio krize prošao zahvaljujući akcijama Evropske centralne banke i zakonodavcima.

Fič je upozorio da ukoliko ovakva situacija na tržištima ne bude bila praćena stabilizacijom ekonomije i napretkom ka osnivanju bankarske unije, taj trend bi u narednih nekoliko mjeseci mogao početi da slabi. Tanjugbiz.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *