Cijene nafte ispod 103 dolara zbog slabljenja kineske tražnje

Dodajte komentar

Cijene barela nafte pale su u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod nivoa od 103 dolara zbog smanjene potražnje u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu Kini i zbog jačeg dolara.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,07 dolara, na 102,84 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je jedan dolar, na 95,04 dolara.

Prerada sirove nafte u kineskim rafinerijama smanjila se u aprilu tri posto u odnosu na mart, spustivši se na najniži dnevni nivo od prošlog septembra, budući da rafinerije ulaze u sezonu održavanja. Implicirana potražnja za naftom u toj je zemlji bila 3,2 posto viša u aprilu u odnosu na isti mjesec lani i iznosila je oko 9,6 miliona barela dnevno (BPD), što je najmanja količina u posljednjih osam mjeseci.

“Ekonomski pokazatelji u Kini trenutno ne pružaju podršku rastu cijena nafte. To ne znači da su slabi već da jednostavno nisu dovoljno jaki da bi poduprli rast cijena nafte”, kazao je Harry Tchilinguririan iz BNP Paribasa.

Dodatan uteg za cijene bio je i jači dolar, koji poskupljuje naftu za vlasnike ostalih valuta. Američka valuta jača u posljednje vrijeme uslijed nagađanja da bi Fed mogao ukinuti dio agresivnih monetarnih mjera usmjerenih na podsticanje privrednog rasta.

“Nova vrijednost dolara negativno je uticala na rast cijena svih roba, posebno onih osjetljivijih kao što je to nafta ili zlato”, rekao je Tchilinguririan.

Cijene nafte ne nalaze podršku ni na strani ponude.

“Tržište nafte i dalje je prekomjerno snadbjeveno, američke su zalihe na rekordnim nivoima a zalihe benzina u regiji Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) na najvišim nivoima u zadnjih pet godina“, objavili su analitičari Commerzbanka.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objaviće u utorak mjesečni izvještaj s prognozama ponude i potražnje. OPEC je prošle sedmice povisio prognoze potražnje za 2013.

OPEC je objavio na svojim internet stranicama da je cijena referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 101,07 dolara za barel, što znači da je bila 60 centi niža nego dan ranije, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *