Blage oscilacije eura zbog najave negativnih kamatnih stopa iz ECB-a

Dodajte komentar

Kurs eura prema dolaru danas je na međunarodnim deviznim tržištima oscilirao između pozitivnog i negativnog područja, pri čemu su mu najveći uteg bile izjave iz eurozone o mogućem uvođenju negativnih kamatnih stopa na depozite banaka.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2944 dolara, što znači da je u minusu 0,09 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,12 posto, te se njime trgovalo po 101,96 jena.

Euru danas nisu na ruku išle izjave iz Evropske centralne banke (ECB) da bi se mogla odlučiti za negativne kamatne stope na depozite. Njihovo spuštanje ispod postojećih nula posto, kako je danas izjavio bančin zvaničnik Ignazio Visco, bio bi efikasan način da se pomogne privredi eurozone.

Jen je pak danas nastavio slabiti prema dolaru nakon što su se ministri finansija i centralni bankari zemalja skupine G7 na sastanku proteklog vikenda suzdržali od direktong kritikovanja japanske monetarne politike.

Takav ishod sastanka ulagači su protumačili kao signal za prodaju jena, zbog čega se njegov kurs nakratko spustio na najniži nivo prema dolaru od oktobra 2008. U takvim okolnostima dolarom se trgovalo po 102,15 jena.

Ulagači će za nove smjernice pratiti novi niz privrednih pokazatelja iz SAD-a, a danas je na redu bio promet u maloprodaji. S obzirom da je blago uvećan u aprilu, nakon pada u prethodnom mjesecu, tržišta je ugodno iznenadio.

“Od američkih podataka će zavisiti hoće li kurs dolara brzo uzletjeti na 104 ili 105 jena”, tumači Jane Foley, viša valutna analitičarka u Rabobanci, prenosi Seebiz.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *