Sturnaras: Grčka se mora vratiti na tržišta obveznica

Dodajte komentar

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras izjavio je juče da se prezadužena Grčka mora 2014. godine vratiti na tržišta obveznica, nakon što su najnoviji podaci ukazali na dalji rast već rekordne stope nezaposlenosti.

„Nadam se da će se Grčka krajem 2014. vratiti na tržišta, nakon što postignemo primarni suficit i vratimo se na rast“, izjavio je Sturnaras za državnu televiziju NET, a prenosi Frans pres.

Zvanična Atina od 2010. godine nije emitovala dugoročne obveznice, a trenutno emituje samo šestomjesečne zapise kako bi između isplata međunarodne pomoći osigurala svoj opstanak.

„Nadam se da će nas poslužiti sreća, kao što je to bio slučaj sa Portugalom i Irskom, koje su počele da se vraćaju na tržišta, uz kamate koje su ispod šest odsto“, rekao je Sturnaras.

Grčka je prošle godine obrisala gotovo trećinu svog cjelokupnog duga, u okviru nevjerovatnog otpisa više od 100 milijardi evua duga u rukama privatnih kreditora, prenosi Capital.

Pogođena šestogodišnjom recesijom, nezaposlenost u Grčkoj se u februaru popela na 27 odsto radne snage sa januarskih 26,7 odsto, dok je najveća stopa nezaposlenosti registrovana među mladima između 15 i 24 godine starosti, pokazali su podaci zvanične agencije za statistiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *