U Španiji bankrotiralo 2.854 kompanija u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Broj španskih kompanija koje su podnijele zahtjev za bankrot porastao je za više od 20 odsto u prvom tromjesečju, jer duboka recesija sve jače razara četvrtu najveću ekonomiju eurozone.

Zahtjev za stečaj je u prvom kvartalu podnijelo 2.854 kompanije, što je za 22,8 odsto više u odnosu na isti period 2012. godine, i za 10,4 odsto više u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je Nacionalni institut za statistiku, a prenosi Frans pres.

Jedna četvrtina firmi koje su podnijele zahtjev za bankrot je iz građevinskog sektora, 17,1 odsto je iz komercijalnog sektora, a 16,3 odsto iz industrijskog i energetskog sektora, dodaje se u saopštenju Instituta.

Među kompanijama koje su bankrotirale su španska kompanija za prodaju nekretnina Rejal Urbis, koja ima dug od 3,6 milijardi eura, kao i organizator godišnjeg izbora za Mis Španije, kompanija Sertamen Mis Espanja.

Španija još uvijek ima problema sa prevazilaženjem perioda nastalog poslije pucanja mjehura nekretnina u 2008. godini.

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja očekuje da će španska ekonomija, koja je u 2012. usporila za 1,4 odsto, potonuti ove godine za 1,3 odsto, prije nego se u 2014. oporavi i ostvari skroman rast od 0,5 odsto, prenosi Capital.

U Španiji je prošle godine registrovano 8.726 bankrota, za 27,1 odsto više u odnosu na 2011. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *