Srbija: Banke imaju novac ali nemaju kome da ga daju

Dodajte komentar

Novac nije problem, ali jeste to ko ga traži. Banke imaju sredstava koje bi plasirale privredi, ali, kako kažu, nedostaje “kvalitetna tražnja”. Za razliku od prošle godine, kada su se vlasnici preduzeća skoro isključivo zajmili da bi održali poslovanje, prvih mjeseci ove godine javljaju se i oni koji bi da ulažu u svoje firme.

U Komercijalnoj banci, koja je poslovnim klijentima plasirala oko milijardu eura, ističu da je nešto više zahtjeva za investicione kredite, mada ne previše, prenosi Kamatica.com

U odobravanju pozajmica ključni uslovi su kreditna istorija firme, isplativost projekta i obezbjeđenje. Banka se, kako ističe Bojan Kordić, izvršni direktor Komercijalne banke za poslove sa privredom, odlučuje da finansira samo one projekte koji mogu da se otplate. Krediti su, međutim, najpotrebniji klijentima koji već imaju probleme.

– Tražnje od strane privrede ima, ali nema toliko kvalitetne tražnje sa dobrim projektima, dobrim bonitetom, dobrom kreditnom istorijom i prihvatljivim nivoom obezbjeđenja – kaže Kordić.

Iskustvo Prokredit banke, koja najviše sarađuje sa malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, je da preduzeća ove godine, posle pauze, ponovo kreću u investicije.

– Banke su likvidne i spremne da plasiraju novac, ali potrebni su projekti i da preduzeća nisu već prezadužena. Ove godine je situacija bolja. Učešće investicionih kredita je veće – kaže Dejan Janjatović, član IO Prokedit banke.

Milan Vićentić, izvršni direktor za privredu u Sosijete ženeral banci, ističe da firme i dalje, ipak, traže kredite za likvidnost. – Trend privredne situacije je takav da firme, kao i u prethodne dvije godine, uglavnom traže podršku banaka za likvidnost, te je u skladu sa tim i proporcija investicionih i kratkoročnih kredita identična onoj u posljednje dvije do tri godine. Oko 80 odsto zahtjeva odnosi se na kredite za likvidnost – ističe Vićentić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *