Prenos: Zbog KAP-a prijete restrikcije

Dodajte komentar

Crna Gora može da očekuje teško i neizvjesno ljeto kada je u pitanju snabdijevanje električnom energijom, ukoliko se ne riješi problem Kombinata aluminijuma, jer neće postojati mogućnost uvoza i izvoza struje, ocijenjeno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

“U toku je proces usaglašavanja dozvoljenih kapaciteta za uvoz i izvoz u predstojećem periodu, a snabdjevači i trgovci će već do kraja sedmice i zvanično biti obaviješteni o ograničenjima sistema” rekli su iz CGES-a za Dan.

CGES je 22. februara uputio KAP-u nalog za privremenu konzervaciju ćelija u elektrolizi do nalaženja rješenja za dugoročno snabdijevanje.

Iz kompanije su naveli da se situaicja usložnjava iz sata u sat i da će u najskorije vrijeme CGES biti primoran da redukuje prekogranične kapacitete prema susjednim državama, kako bi spriječio širenje nestabilnosti na interkonekciju.

Nalog CGES-a za privremenu konzervaciju ćelija KAP-a čeka odluku Odbora direktora aluminijumske kompanije.

Ta sjednica je, kako su naveli iz CGES-a, do sada odlagana čak pet puta i to na zahtjev predstavnika državnog kapitala Nebojše Dožića.

On je odlaganje pravdao iščekivanjem sjednice parlamenta koja je nedavno održana i na kojoj je Skupština obavezala Vladu da raskine ugovor sa ruskim partnerom u KAP-u.

Elektroprivreda je prekinula snabdijevanje KAP-a strujom 1. oktobra zbog duga od 44 miliona EUR. Od tada do kraja godine ulogu snabdijevača preuzeo je cetinjski Montenegrobonus.

EPCG je krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbijeđuje 84 megavata struje dnevno za potrebe KAP-a. Aluminijumska kompanije je puna 52 dana od 1. januara, snabdijevana strujom na taj način.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *