Korupcija jede Evropsku uniju!

Dodajte komentar

Ukupno 323 milijarde godišnje “pojede” korupcija u zemljama Evropske unije. Šokantan je to podatak koji je u utorak objavila berlinska upravna škola Hier te Bertelsmann fondacija, a u srijedu prenio EurActiv.

Konačno dobijena brojka triput je viša od očekivane procjene koja se kretala oko 100 milijardi eura. Iznos je to ekvivalentan trećini budžeta Unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Studija je pokazala korelaciju između stopa korupcije i budžetskog deficita širom EU, izrazito u “posrnulom” grčkoj i italijanskoj ekonomiji. S toga se mnogi s pravom pitaju koliko je tačno rasprostranjeno mišljenje o pozitivnim efektima članstva u EU na korupciju.

Skandalozne brojke

“Skandalozno je što su brojke daleko veće negoli smo ranije mislili” komentarisao je njemački zastupnik Jens Geier iz redova socijalista i demokrata i ujedno član parlamentarnog odbora za budžet, dok je profesorica i autorka izvještaja Alina Mungiu-Pippidi kao najveću posljedicu korupcije istakla ekonomske probleme koji se povezuju s malim prikupljanjima poreza te visokim budžetskim deficitima.

Jens Geier kazao je pak da kontrolni sistemi članica EU ne otkriju više od 60 posto finansjskih grešaka što upućuje na to da članice moraju same preuzeti odgovornost za ispravno upravljanje budžetom EU.

O tome se ne govori u javnosti

“Komisija sve učestalije zaustavlja sredstva članicama zbog korupcije, no o tome se ne govori u javnosti. Problem je što nedostaju dokazi koji bi poboljšali borbu protiv korupcije u članicama EU”, naglasio je Geier te ujedno predložio da se za spomenutu svrhu uspostavi evropski javni tužilac koji bi bolje štitio finansijske interese EU te se efikasnije borio protiv korupcije.

danas.net.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *