DRI utvrdila da željeznička preduzeća neće moći da vraćaju kredite

Dodajte komentar

Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz neće moći da izmiruju kredite od ukupno 29 miliona eura za koje im je Vlada garantovala u 2010. i 2011. godini, utvrdila je Državna revizorska institucija.

–DRI se na osnovu izvršene revizije nije mogla uvjeriti da će ŽICG i ŽPCG u potpunosti moći da izmiruju obaveze po osnovu odborenih kredita, ali ukazuje na značaj opšteg interesa koji je zastupljen u djelatnosti ovih privrednih društava – navodi se u izvještaju DRI o reviziji državnih garancija koje je Vlada dala u 2010. i 2011. godini.

Vlada je ŽPCG, na čijem je čelu tokom izdavanja garancija bio Rešad Nuhodžić, garantovala za kredite kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 13,5 miliona i kod Erste banke od tri i po miliona eura. Kreditni aranžman kod EBRD urađen je za finansiranje nabavke tri elektromotorna voza i dijagnostičke opreme za lokalni željeznički saobraćaj.

–Prema izvještaju o državnom dugu i izdatim garancijama na kraju 2011. godine, od ukupnog iznosa kredita kod EBRD povučena su tri miliona, koliko je i stanje duga. Ugovorom o garanciji država se obavezala da bezuslovno garantuje pravovremeno i tačno plaćanje bilo kog i svih iznosa, bilo na datum dospijeća ili ubrzano – navodi se u izvještaju DRI.

Vrhovna revizija je utvrdila da je Vlada u 2011. godini preuzela 8,5 miliona eura obaveza ŽPCG – sedam miliona eura prema Erste banci i milion i po prema ŽPCG. To je preuzeto u skladu sa Zakonom o budžetu za 2011. godinu, kojim je predviđeno da Ministarstvo finansija preuzme 20 miliona eura duga državnih preduzeća. Za preuzetih 8,5 miliona, Vlada je u ŽPCG povećala svoj akcijski kapital.

Željezničkoj infrastrukturi, kojom je do kraja prošle godine upravljao Zarija Franović, Vlada je garantovala za sedam miliona kredita kod EBRD i pet miliona kod Češke eksportne banke. Vlada se, kao i u slučaju ŽPCG, obavezala da će bezuslovno garantovati i podmirivati kreditne obaveze.

ŽICG nije povukla sredstva kod EBRD od sedam miliona, tako da ona nijesu uvrštena u stanje duga za garancije, dok je pet miliona kod Češke eksportne banke uzela kako bi završila radove na dijelu pruge Podgorica–Nikšić, za čiju je rekonstrukciju potrošeno više od 70 miliona eura. Njom se u prosjeku dnevno vozi 200 putnika.

–Sredstvima kredita ČEB-a ŽICG će finansirati četvrti segment radova na remontu, elektrifikaciji i opremanju signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima i rekonstrukciji postojećih staničnih objekata na pruzi Podgorica–Nikšić. Za signalno-sigurnosni i telekomunikacioni uređaj je izdvojeno po milion eura.

Garancije za željeznička preduzeća tražio je tadašnji ministar saobraćaja Andrija Lompar.

ŽICG je lani poslovala sa minusom od 7,3 miliona, a ŽPCG sa tri miliona eura gubitka. U oba preduzeća odbori direktora i reprezentativni sindikati usvojili su preporuku Ministarstva saobraćaja da se smanje plate radnicima za 20 odsto, uprkos protivljenju radnika i pojedinih sindikalnih organizacija unutar željezničkih preduzeća. Tim potezom Vlada želi da smanji troškove poslovanja željezničkih preduzeća.

Preuzimanje kredita nije državna pomoć

Komisija za kontrolu državne pomoći je u odgovoru na četiri Lompareva zahtjeva za davanje garancija navela da preuzimanje kredita ŽICG i ŽPCG nije državna pomoć, jer te kompanije ne djeluju na otvorenom tržištu i pomoć koja se da tim preduzećima ne narušava slobodnu konkurenciju na tržištu.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *