Negativna stopa na depozite u eurozoni zasad nije relevantna opcija

Dodajte komentar

Mogućnost da Evropska centralna banka (ECB) spusti kamatnu stopu na depozite banaka u negativno područje u kratkome roku nije relevantna opcija, izjavio je danas zvaničnik ECB-a Ewald Nowotny.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi juče je, nakon sjednice čelnika banke na kojoj je dodatno olabavljena monetarna politika, izjavio da postoji mogućnost i da se kamatna stopa na depozite spusti s trenutnih nula posto u negativno područje, što znači da bi ustvari započela bankama zaračunavati držanje njihovog novca preko noći.

Na taj bi način monetarne vlasti mogle pokušati navesti banke da više kreditiraju kompanije i stanovništvo, kažu analitičari.

Nakon Draghijeve izjave, juče je kurs eura oštro pao s 1,32 na 1,3070 dolara.

„Tržišta su juče pretjerano reagovala. Naravno, to je jedna od mnogih opcija. No, to nije opcija koja je relevantna u kratkom roku jer trebaće analizirati mnoge aspekte – popratne efekte, kao i psihološke efekte. Stoga to nije nešto što je relevantno u kratkom roku“, rekao je Nowotny danas novinarima.

Na deviznim tržištima kurs  eura odmah je reagovao na izjave Nowotnya, ojačavši prema dolaru 0,3 posto, na 1,3102 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *