EK predviđa rast ekonomija u zemljama kandidatima

Dodajte komentar

Evropska komisija predviđa rast u svim zemaljama kandidatima, a najbrže raste turska privreda iako je i ona prošle godine znatno usporilo rast.

Evropska komisija u petak je objavila proljećne ekonomske prognoze za 2013-2014. s procjenama rasta, zaposlenosti, inflacije, budžetskog deficita u zemljama članicama, Hrvatskoj, kandidatskim zemljama te u velikim svjetskim privredama Sjedinjenim Državama, Japanu, Kini i Rusiji.

Turska je privreda 2011. godine rasla 8,8 posto, a prošle godine 2,2 posto. Za ovu godinu Komisija predviđa ponovno ubrzanje rasta od 7,1 posto, a sljedeće godine 8,6 posto.

Srbijanska ekonomija trebalo bi ove godine rasti 1,7 posto, a glavni činioci rasta su izvoz i automobilska industrija. Sljedeće godine privreda u Srbiji trebalo bi rasti 1,9 posto, javni dug ove godine dosegnuće 62,1 posto a sljedeće godine 65,5 posto. Komisija predviđa stopu nezaposlenosti za ovu godinu 24 posto, a sljedeće godine blago poboljšanje – 23,2 posto.

Za Makedoniju se predviđa rast od 1,5 posto ove i dva posto sljedeće godine, za Crnu Goru ove godine 1,8 posto i sljedeće 2,6 posto.

Islandska privreda trebalo bi ove godine rasti 1,8 posto, a sljedeće 3 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *