Kako je Facebook ubio sumnje u isplativost mobilnog oglašavanja

Dodajte komentar

Facebook je objavio porast prihoda od mobilnog oglašavanja, čime je otklonio sumnje investitora o isplativosti prodaje oglasa na mobilnim uređajima, ocjenjuju strani mediji.

Iz sjedišta kompanije javljaju kako neto zarada od mobilnog oglašavanja u prvom kvartalu ove godine  iznosi  219 miliona dolara, što predstavlja 30 posto od oglašavanjem ukupno ostvarenih 1.25 milijarde dolara , javlja BBC News.

Osnivač popularne društvene mreže i više je nego zadovoljan, uprkos činjenici kako je porast broja zaposlenih doveo i do 60 postotnog porasta troškova. “U samo nekoliko mjeseci ove godine, ostvarili smo ogroman napredak”, izjavio je Mark Zuckerberg.

Analitičari smatraju kako posljednje brojke pokazuju kako se kompanija uspješno snašla u za oglašavanje promjenjivim vremenima. “Facebook se na mobilno oglašavanje uspješno  prebacio i to brže no što je iko očekivao”, izjavio je Arvind Bhatia, analitičar kompanije Sterne Agree.

Raste broj korisnika

Kompanija je umirila i sve one zabrinute zbog moguće “prezasićenosti” popularnom društvenom mrežom, objavivši kako broj korisnika i dalje raste. Od decembra 2012. do marta 2013. godine broj korisnika povećao se za osam posto te sada iznosi 655 miliona.

Kako bi zadržao vodeću poziciju u sektoru, Facebook se odlučio unaprijediti svoj newsfeed i opcije pretraživanje te uvesti novu Android aplikaciju Facebook Home koje je naišla na podijeljene ocjene korisnika.

“Kad je riječ o društvenim mrežama, uvijek će postojati nešto novo, no pitanje je hoće li promjene uticati na Facebook kojem je jedina opcija sačuvati svoje korisnike i na njima zarađivati. Čini se kako zasada uspijeva u oboje”, poručuje Nate Elliot iz istraživačke agencije Forrester Research, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *