Uskoro će se znati hoće li biti produženo ograničenje kamata

Ograničenje ekstremno visokih kamatnih stopa, koje je uvela Centralna banka u novembru i koje ističe početkom maja, da li će biti produženo znaće se uskoro –  na sljedećoj sjednici Savjeta, saopšteno je Pobjedi iz CBCG.

Centralna banka je, podsjetimo, u novembru prošle godine na rok od šest mjeseci ograničila efektivnu kamatnu stopu na kredite za građane na 15 odsto i 14 odsto za pravna lica.

– CBCG će na sljedećoj sjednici Savjeta razmotriti eventualno produžavanje odluke o ograničenju kamata, nakon analize i konačnih rezultata njenog sprovođenja – saopštila je savjetnica glavnog ekonomiste CBCG Zorica Kalezić.

Iz CBCG ne kriju da je ova odluka primljena sa određenom rezervom od strane MMF-a i Svjetske banke, imajući u vidu njen potencijalni uticaj na kreditnu aktivnost.

Preliminarni podaci, kako navode u CBCG, pokazuju, međutim, da je odluka dala pozitivne rezultate u saniranju ekstremno visokih kamatnih stopa.

– Na osnovu preliminarnih podataka i analize koju je CBCG uradila može se vidjeti da je implementacija odluke dala pozitivne rezultate sa stanovišta nivoa efektivne aktivne kamatne stope, kao i kroz smanjenja marže između nominalnih i efektivnih kamatnih stopa, posebno kod kredita odobrenih fizičkim licima. Pritom je najveći pozitivni efekat ostvaren kada su u pitanju krediti odobreni fizičkim licima po namjeni do jedne godine, u dva izuzetno osjetljiva segmenta sa stanovišta preduzetničke aktivnosti – refinansiranje obaveza prema drugim bankama i nabavka osnovnih sredstava. Naime, u prethodnom periodu godišnje PPEKS – prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite do godinu za refinansiranje obaveza prema drugim bankama fizičkim licima su se kretale i do 17,94%, odnosno do 24,8% za nabavku osnovnih sredstava. Sada odobrenih kredita klijentima po tim stopama nema. Na kraju februara za istu namjenu PPEKS iznose 13,71%, odnosno 12,91% – objasnila je za Pobjedu Zorica Kalezić.

Pozitivni efekti su i kod PPEKS za pravna lica.

– U segmentu realizacije investicionih programa, PPEKS na novodobrene kredite pravnim licima je do donošenja odluke u pojedinim mjesecima iznosila i do 12,6%, dok poslije odluke se taj raspon kreće od 6,24% do 9,17%. Takođe, PPEKS na novoodobrene kredite pravnim licima u segmentu izgradnje građevinskih objekata je do donošenja odluke u pojedinim mjesecima iznosila i do 20,6%, dok poslije odluke se taj raspon po mjesecima kreće od 8,61% do 12,91% – kaže Zorica Kalezić.

Primjena odluke je, kako kažu u CBCG, imala uticaja i na pasivne, odnosno kamate na štednju.

– Implementacija odluke je dovela do njihovog interbankarskog ujednačavanja i smanjenja ekstremnih pasivnih kamatnih stopa koji su mogli imati implicitan negativan efekat na aktivne kamatne stope i kreditnu aktivnost – kazala je za Pobjedu Zorica Kalezić.

Kreditna aktivnost nije usporena

Analiza CBCG pokazuje da kreditna aktivnost nakon donošenja odluke nije usporena.

– Implementacija odluke nije usporila kreditnu aktivnost banaka. Banke su u 2012. godini odobrile ukupno 702,6 miliona eura novih plasmana u vidu kredita. U ovoj godini nastavljena je kreditna aktivnost banaka i u prva dva mjeseca ukupno je odobreno 97,2 miliona novih kredita – kazala je za Pobjedu Zorica Kalezić.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.