Hrvatska: Bruto dobit Croatia osiguranja porasla 34,5 posto

Dodajte komentar

Croatia osiguranje (CO) je u prvom kvartalu ove godine ostvarila bruto dobit od 35,6 miliona kuna, što je 34,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su iz te kompanije.

Konsolidovana bruto dobit Grupe, koju uz Croatia osiguranje obuhvata još 13 društava, iznosila je prije oporezivanja 56,9 miliona kuna, što je 9,6 posto više nego krajem marta 2012.Hrvatski osiguravajući sektor i u prvom kvartalu ove godine bilježi pad premije, što pokazuje da će ova godina biti za nas jednako izazovna kao i prethodne, kazao je predsjednik Uprave CO Krešimir Starčević.Naglasio je i kako su uprkos otežanim uslovima poslovanja, a zahvaljujući restrukturiranjima unutar kompanije, optimizaciji poslovnih procesa i jasno definisanoj poslovnoj strategiji, uspjeli održati visoku profitabilnost firme.

U prva tri mjeseca ove godine CO je ostvarila ukupnu zaračunatu premiju od 899 miliona kuna, što je 5,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Uprkos krizi zabilježen je rast premija životnih osiguranja od 12,1 posto.

Tržišni udio CO prvom tromjesečju 2013. povećan je u odnosu na kraj prošle godine i iznosio je 35,7 posto, dok društvo kćerka Croatia zdravstveno osiguranje bilježi udio od 1,3 posto.

Ukupni prihodi smanjeni su za 3,9 posto na 616,7 miliona kuna uz istovremeni pad rashoda koji su manji za 5,6 posto i iznose 581,1 milion kuna.

Ukupna imovina Croatia osiguranja povećana je u prvom kvartalu ove godine za tri posto na 8,44 milijarde kuna.

Istovremeno je ukupna imovina Grupe Croatia osiguranja iznosila 9,68 milijardi kuna i veća je za 2,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Iz kompanije podsjećaju kako je Croatia osiguranje najstarije osiguravajuće društvo u regiji i jedno od najstarijih u Evropi koje će početkom juna ove godine proslaviti 129 godina uspješnog rada i 108 godina prodaje životnih osiguranja, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *