Kako se piše motivaciono pismo

Dodajte komentar

Motivaciono ili propratno pismo, kako se drugačije naziva, je dokument koji šaljete potencijalnom poslodavcu zajedno sa vašom radnom biografijom.

Cilj ovog pisma jeste da ubijedi poslodavca da ste baš vi prava osoba za poziciju za koju konkurišete.

Kako se piše

Prije svega, u gornjem desnom uglu napišite svoje ime, prezime, adresu i kontakt podatke. Zatim počnite sa pisanjem prvog dijela pisma i to tako što ćete se u prvih nekoliko rečenica predstaviti, navesti vaše obrazovanje i za koju poziciju aplicirate, a i objasniti zbog čega se javljate baš na taj oglas za posao u baš tom preduzeću.

U ovom dijelu možete navesti i svoje poslovne ciljeve i objasniti kako se vaše obrazovanje i znanja uklapaju u datu radnu poziciju.

Drugi dio je najbitniji

Drugi dio je najbitniji dio motivacionog pisma i potrebno je da dobro analizirate sebe prije nego što počnete da pišete razradu.

U ovom dijelu je bitno objasniti zašto ste baš vi prava osoba za posao za koji se prijavljujete, koje su vaše vještine i znanja i kako njima možete doprinijeti radu kompanije. Ovdje možete navesti i vaše dugoročne planove, kako ti planovi mogu pozitivno uticati na kompaniju.

Šta sadrži posljednji dio

Treći, posljednji dio motivacionog pisma treba da sadrži svega nekoliko rečenica u kojima ćete objasniti zbog čega je vama važno da dobijete taj posao i navešćete način na koji vas potencijalni poslodavac može kontaktirati.

U zaključku je bitno i da izrazite spremnost da prisustvujete testiranjima i provjerama ako je to potrebno.

Napomena

*Iako su u motivacionom pismu dozvoljene sitne laži u cilju boljeg predstavljanja, nemojte pretjerivati jer će to izaći na vidjelo u slučaju da vas potencijalni poslodavac pozove na razgovor, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *