Povjerenja u EU na istorijsko niskom nivou

Dodajte komentar

Prema novim podacima Eurobarometra, povjerenje javnosti u Evropsku uniju palo je na istorijsko niske nivoe u šest najvećih država članica, prenosi The Guardian.

Ispitivanje Eurobarometra, koje je analizirao Evropski savjet za vanjske odnose (ECFR), obuhvata šest najvećih država članica – Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Španiju i Poljsku, koje zajedno imaju gotovo 350 miliona stanovnika.

Ispitivanje upoređuje povjerenje u EU na kraju prošle godine s nivoima iz 2007., prije izbijanja finansijske krize. Najveći pad povjerenja u EU zabilježen je u Španiji, 72 posto Španaca “nije sklono vjerovati u EU”, a samo 20 posto jest. U posljednjih pet godina povjerenje u EU u toj se zemlji smanjilo sa 65 posto na samo 20, a nepovjerenje je poraslo s 23 na 72 posto.

Prije pet godina 56 posto Nijemaca bilo je “sklono vjerovati” EU-u, a 59 posto sada ih je “sklono nepovjerenju”. U Francuskoj nepovjerenje je poraslo s 41 na 56 posto. U Italiji se nepovjerenje u EU gotovo udvostručilo s 28 na 53 posto.

Podrška Uniji smanjila se i u Poljskoj, sa 68 na 48 posto, iako je Poljska jedina od šest država obuhvaćenih istraživanjem u kojoj više ljudi vjeruje u Uniju od onih koji joj ne vjeruju. U Velikoj Britaniji, tradicionalno euroskeptičnoj, nepovjerenje je od 2007. poraslo s 49 na 69 posto.

Šteta je toliko velika da nije važno dolazite li iz zemlje povjerioca, dužnika, budućeg člana eurozone ili Velike Britanije – svima je gore, rekao je Jose Ignacio Torreblanca, voditelj ECFR-ovog ureda u Madridu, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *