Brisel dogovorio nova pravila za hipotekarne kredite

Dodajte komentar

Evropski parlament i zemlje članice EU postigli su dogovor o novoj direktivi o hipotekarnim kreditima, koja uključuje jasnija pravila pri odobravanju zajmova i bolju procjenu kreditne sposobnosti korisnika kredita.

Kako javlja hrvatski portal Biznis, predstavnici Evropskog parlamenta i irsko predsjedništvo, koje pregovara u ime zemalja članica postigli su sino’ dogovor o direktivi o hipotekarnim kreditima, koju je Komisija predložila još 2011. godine. Dogovor sada treba da bude potvrđen na Savjetu EU i na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

Kompromis između ostalog uključuje i bolju zaštitu od kursnog rizika za one dužnike koji su kredit podigli u stranoj valuti. Ako troškovi otplate kredita izmaknu kontroli, dužnik će imati mogućnost da zaustavi spiralu duga zamjenom valute zaduživanja, ili drugim zaštitnim mehanizmima.

Dogovoreno je i rješenje o ranijoj otplati kredita, koje će zaštititi dužnike da im banke ne naplate preveliku naknadu za to.

Novim pravilima se zabranjuje da stručnjaci koji rade na procjeni kreditne sposobnosti budu plaćeni prema broju odobrenih kredita, što je dovelo do neodgovornog zaduživanja i doprinijelo rastu balona na tržištu nekretnina u mnogim zemljama članicama.

Direktiva predviđa jedinstveni i standardizovani set informacija koji će korisnicima omogućiti da lakše identifikuju najbolju ponudu za sebe, što bi trebalo olakšati uzimanje kredita u drugim zemljama članicama, odnosno olakšati kreditnim institucijama poslovanje unutar jedinstvenog tržišta EU.

“Nova pravila osiguraće potrošačima bolje informacije o hipotekarnim kreditima i ponudama. Vidjeli smo u Irskoj kako je odobravanje hipotekarnih kredita doprinijelo krizi finansijskog sistema”, rekao je irski ministar finansija Majkl Nunan.

Finansijska kriza je počela debaklom subordiniranih hipotekarnih kredita u Sjedinjenim Državama, gdje su se krediti odobravali bez provjere kreditne sposobnosti, a slabo obavješteni korisnici često su podsticani da preuzmu preveliki rizik. Imali smo slične slučajeve i u Evropi, poput “pucanja balona” u Španiji i Irskoj. Mnogi koji su ostali bez svojih domova proživjeli su istinske tragedije kada više nisu mogli servisirati svoj dug.

Tržište hipotekarnih kredita u EU je ogromno – 2009. godine stambeni krediti u 27 zemalja članica iznosili su preko šest triliona eura, što je 52 posto BDP-a Unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *