Kipar: Državljanstvo za nove investitore

Dodajte komentar

Predsjednik Kipra ponudio je državljanstvo investitorima koji bi u tu zemlju uložilli najmanje tri miliona eura, želeći da tom ponudom dodatno privuče ruske ulagače, a sličnoj strategiji pribjegavaju i druge države EU, prenosi Deutsche Welle.

Svjestan gubitka do kojeg bi došlo ako bi se Kipar okrenuo isključivo Briselu, šef kiparske države Nicos Anastasiades namjerava da nuđenjem pasoša podstakne bogate Ruse da ulažu u njegovu zemlju, što nije novost, ali je suma koju su do sada obično morali da ulože iznosila 15 miliona eura u periodu od pet godina.

Poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu, Njemac Jan Philipp Albrecht, kao zagovornik jedinstvene migracione politike za čitavu Evropsku uniju, ovakvu politiku smatra neprimjerenom i ocjenjuje da bi pravila za dobijanje državljanstva morala da budu ista za sve.

Pravila u EU se razlikuju od države do države, a Austrija vodi u “otvorenom reklamiranju” mogućnosti dobijanja državljanstva za one sa dubljim džepom pošto austrijski zakon dozvoljava dodjeljivanje pasoša onima koji su “činili i koji će ubuduće mnogo toga činiti u interesu Austrije”.

Upravo su na taj način austrijski državljani postali jedan hotelijer iz Saudijske Arabije i ruska operska pjevačica Anna Netrebko, navodi Deutsche Welle.

U Irskoj je do 2001. godine investicijama bilo lako doći do državljanstva, ali je u međuvremenu uvedeno pravilo da ulaganja od oko 500.000 eura u javni sektor mogu da omoguće dobijanje neograničenog boravka, ali ne i državljanstva.

U Portugaliji se dozvola za useljavanje može dobiti i na osnovu kupovine nekretnina, što bi uskoro trebalo da važi i u Španiji, gdje bi kupovina nekretnina u vrijednosti od najmanje 160.000 eura omogućila neograničeni boravak.

Ukoliko neko želi da dobije mađarski pasoš, dovoljno je da kupi određeni broj državnih obveznica, a slična je situacija i u Indiji, Rusiji i Kini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *