Mobilni operateri u Srbiji zaradili 850 mil. eura

Dodajte komentar

Mobilni operateri lane su ostvarili prihod od 850 miliona eura, što je više od polovine ukupnog prihoda srpskog tržišta telekomunikacija, koje bilježi vrijednost od 1,54 milijarde eura.

Učešće ovog tržišta u bruto domaćem proizvodu je 5,52 odsto, pokazuju rezultati Republičke agencije za elektronske komunikacije RATEL.

Odmah poslije mobilne, nalazi se fiksna telefonija, sa 374 miliona dinara ostvarenog prihoda. Potom slijedi internet, sa učešćem od 9,6 odsto u ukupnom prihodu.

– Ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije u 2012. godini iznosio je 2,99 miliona, što je pad u odnosu na godinu pre, kada ih je bilo 3,03 miliona – ističe Milan Janković, direktor RATEL-a.

– Ukupan broj pretplatnika mobilne telefonije pao je u protekloj godini na 9.137.890. To je posljedica striktne primjene obaveze operatera da pretplatnicima smatraju samo one koji su bili aktivni u posljednja tri meseca.

Broj postpejd pretplatnika porastao na 3,7 miliona, što je rast od 11 odsto, dok je broj pripejd korisnika opao za 21 odsto i iznosi 5,4 miliona, pišu Novosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *