Bivši manjiski akcionari Pivare traže dividendu za prethodne tri godine

Dodajte komentar

Manjinski akcionari pivare „Trebjesa” neće moći da učestvuju na predstojećoj skupštini, kazao je Boro Nikolić, sekretar upravnog odbora te organizacije. On je pojasnio da im je to na sastanku, održanom prije dva dana, saopšteno iz uprave fabrike, prenosi Dan.

– Zahvalni smo što su nas korektno primili i pojasnili da dioničari koji su ostali bez akcija ne mogu učestvovati u radu skupštine. To pravo smo izgubili, jer su članovi udruženja do kraja oktobra prošle godine prodali akcije. To, ipak, ne znači da se odričemo dividende za prošlu godinu – obavijestio je Nikolić članstvo.

Skupština akcionara zakazana je za 10. maj, a učestvovaće samo predstavnici kompanije Blek si, koja je krajem prošle godine kupila 26 odsto akcija manjinskih akcionara po cijeni od 120 eura i zaokružila gotovo 100 postotno vlasništvo u kompaniji. Na dnevnom redu je raspodjela dobiti iz prošle godine, koja, prema izvještaju objavljenom na sajtu komisije od hartije od vrijednosti, iznosi 6,5 miliona eura.

Nikolić podsjeća da više od 600 članova udruženja nije dobilo dividendu iz 2010. i 2011. godine, jer je ostavljena na računu kompanije kao neraspoređena. Radi se, ističe, o devet miliona eura, zbog čega su članovi udruženja tužili pivaru.

– Tužbu Privrednom sudu za isplatu dividende potpisalo je preko 200 manjinskih akcionara i u skorije vrijeme očekujemo početak postupka, ili eventualni dogovor sa Pivarom – kazao je Nikolić.

„Trebjesa” od sredine prošle godine posluje u okviru kompanije „Molson kors” iz Kanade koja je za 2,65 milijarde eura preuzela devet pivara StarBev-a u jugoistočnoj Evropi, među kojima i nikšićku. Novi vlasnik, preko podgoričke firme Blek si Montenegro posjeduje 99,8 odsto udjela u Trebjesi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *