Wall Street: novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji, jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku vođenja labave monetarne politike Fed sve dok rast ekonomije ne bude samoodrživ.

Dow Jones indeks ojačao je 0,88 odsto, na 14.802 boda, dok je S&P 500 skočio 1,22 odsto, na 1.587 bodova, a Nasdaq indeks 1,83 odsto, na 3.297 bodova.

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P indeksa zahvaljuju se snažnom skoku cijena akcija u gotovo svim sektorima. Osam od 10 sektora S&P-a juče je ojačalo više od 1 odsto. Pritom je oko 73 odsto akcija na Wall Streetu zabilježilo rast.

Najviše je, 1,8 odsto, skočio S&P indeks tehnološkog sektora, što se zahvaljuje dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Znatno su porasle i cijene akcija u drugim cikličkim sektorima, koji zavise o rastu ekonomije, jer se ulagači nadaju ubrzanju aktivnosti, nakon što su bilješke s nedavne sjednice Feda pokazale da su zvaničnici američke centralne banke sve uvjereniji da ekonomija može rasti samo, bez dodatnih podsticaja.

Većina od 12 čelnika Feda podržava dalje podsticajne monetarne mjere sve dok stopa nezaposlenosti znatnije ne padne, a ekonomija pokaže održiv rast. No, mnogi od njih smatraju da bi programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica postupno trebalo smanjivati, a do kraja godine i prestati s tzv. kvantitativnim popuštanjem monetarne politike.

Vodeći indeksi porasli su od početka godine oko 10 odsto, no rast cijena akcija u cikličnim sektorima pokazuje da trend uspona može još potrajati, kažu analitičari.

I na evropskim su berzama indeksi juče snažno porasli. Londonski FTSE ojačao je 1,17 odsto, na 6.387 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,27 odsto, na 7.810 bodova, a pariški CAC 1,99 odsto, na 3.743 boda.

capital.ba.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.