Grčka usvojila zakon za podsticanje investicija

Dodajte komentar

Grčki parlament usvojio je kasno sinoć zakon o podsticanju privatnih investicija, što je ključni uslov za izlazak te zemlje iz recesije.

Novi zakon o podsticanju investicija ima za cilj da smanji birokratiju putem stvaranja šireg spektra projekata koji ispunjavaju uslove za brzo dobijanje dozvola i osnivanja nove agencije za investitore, prenosi Rojters.Između ostalog, zakon po prvi put postavlja određena pravila za dobijanje dozvola i upravljanje hidro-avionima. Grčka, koja ima na stotine loše povezanih ostrva i veliku industriju turizma, kaže da će najnoviji zakon ohrabriti operatere hidro-aviona i poboljšati pristup mnogim odmaralištima.

„Ne možemo postići rast i zapošljavanje samo preko teorije, jer su nama prije svega potrebne nove investicije“, izjavio je zamjenik ministra za razvoj Notis Mitaraki, prenosi Capital.

Globalna finansijska kriza i stroge mjere štednje, uvedene u okviru paketa pomoći dobijenog od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, uzrokovali su pad grčke ekonomije za skoro petinu u periodu od 2008.do 2012. godine, dok su investicije u istom periodu potonule za oko 60 odsto. Suočena sa birokratijom, korupcijom i sumnjama da li će uspjeti da ostane u eurozoni, prezadužena Grčka se trenutno doživljava kao najgore mjesto u Evropi za poslovanje i investicije.

Međutim, zvanična Atina i njeni međunarodni kreditori očekuju snažan rast investicija poslije 2014. godine, koji će djelimično biti podstaknut reformama koje su smanjile troškove rada i olakšale proces zapošljavanja i otpuštanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *