U Brazilu kućna posluga izjednačena sa drugim radnicima

Brazilski Senat usvojio je novi zakon kojim po prvi put kućna posluga dobija ista prava kao i drugi radnici. Skoro sedam miliona kućnih pomoćnica i kuvarica, većinom žena, imaće pravo, između ostalog, na prekovremene sate nakon odrađenih redovnih osam sati dnevno i 44 sedmično. Ova reforma povećaće troškove domaćinstava za skoro 20 odsto, javio je Bi-Bi-Si.

Posljednjih godina, njihova prava su postepeno revidirana i sada uključuju plaćene praznike, bolovanje, kao i trudničko i porodiljsko odsustvo. U Brazilu, gdje mnoge porodice srednje klase imaju kućnu pomoćnicu ili kuvaricu, pozdravljena su nova prava i ocijenjena kao istorijska. „Ovo je druga abolicija ropstva. Imamo kućne pomoćnice koje rade 18 sati dnevno“, rekao je šef sindikata radnika kućne posluge Elijana Menezes brazilskom listu „Folha de Sao Paulo“, dodajući da se kućna posluga potpuno povinuje propisima poslodavca kod kojeg radi.

Izjednačavanjem prava, povećani su troškovi za domaćinstva pa će sada kućna posluga za mnoge biti luksuz. Mnogi Brazilci smatraju da će sada srednja klasa morati da nauči kako da živi bez kućnih pomoćnica, ali ima i onih koji smatraju da će ovaj potez samo dovesti do porasta nezaposlenosti, prenosi Capital.

Prema novom zakonu, kućna posluga će imati poseban finansijski fond u koji će njihovi poslodavci uplaćivati oko osam odsto mjesečnih primanja, a i iz koga će se povlačiti sredstva za bolovanja, odmore, smrtne slučajeve i slično. Zakon stupa na snagu 2. aprila.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *