Sudar Crna Gora – Engleska, kroz brojke

1 komentar

Iako je radni dan, još i kišovit, ipak je večerašnji fudbalski meč između reprezentacija Crne Gore i Engleske jedan od najvećih praznika fudbala i sporta. Najmlađa protiv najstarije fudbalske reprezentacije na svijetu, direktna borba za prvo mjesto u grupi, moguće i za direktan plasman na Mundijal, oštre riječi koje razmjenjuju selektori, trka za kartama do kojih je bilo nemoguće doći u prvom redu zbog našeg starog sindroma nepotizma i korupcije…sve su to razlozi koji su doveli atmosferu pred večerašnji meč, maltene do usijanja!

Koji i kakvi igrači će “udariti večeras jedni na druge”, bolje od hiljadu riječi može opisati statistika i brojke. Pored fudbalskih kvaliteta, portal Bankar.me se bavio i vrijednostima timova, a kao izvor smo uzeli renomirani njemački portal Transfermarkt.de koji se bavi procjenom vrijednosti igrača.

Prema njihovim podacima, engleska fudbalska reprezentacija je četri puta vrjednija je od reprezentacije Crne Gore! Englezi su procijenjeni na 343 miliona eura, dok reprezentacija Crne Gore vrijedi 86 miliona eura.

Najvrijedniji igrač u engleskoj reprezentaciji jeste  Wayne Rooney, igrač Manchester United-a, čija vrijednost iznosi 65 miliona eura. Drugi na listi je njegov klupski kolega Ashley Young sa 25 miliona eura, a odmah iza njih po primanjima je i golman reprezentacije i Manchester City-ija Joe Hart sa platom od 24 miliona. Još jedan Englez je procijenjen na preko 20 miliona eura (Leighton Baines – FC Everton) , dok čak je 12 fudbalera procijenjeno između 10 i 20 miliona eura vrijednosti.

Najvrijedniji fudbaler najmlađe fudbalske reprezentacije, po pretpostavkama njemačkog portala jeste ujedno i jedan od najmlađih, Stevan Jovetić, as Fiorentine čija je vrijednost 30 miliona eura, devet miliona više od kapitena Mirka Vučinića, napadača Juventusa. Još samo jedan fudbaler naše reprezentacije je procijenjen na iznos od 10 miliona, to je Stefan Savić, Jovetićev klupski kolega. Na iznose od oko 3 miliona su procijenjeni igračiKrasnodara-Nikola Drinčić i igrač hrvatskog Dinama Fatos Bećiraj, dok je još svega par fudbalera procijenjeno na preko milion eura.

Najmlađi reprezentativac Engleske jeste Alex Oxlade-Chamberlain (15 miliona eura), 19-o godišnji napadač Arsenala, a najstariji je Frank Lampard (4 miliona), sa 34 godine. U crnogorskoj selekciji najstariji je fudbaler Greuter Furth-a, Milorad Peković (400 hiljada eura) sa 34 godine. Prosjek godina u engleskoj reprezentaciji je 27,6 dok je u crnogorskoj on nešto viši i iznosi 28,4.

Vodeći strijelac naše reprezentacije je Mirko Vučinić sa 11 golova, a najviše nastupa za nacionalni tim ima Elsad Zverotić (900 hiljada) sa 34 utakmice, dok je kod Engleza to ikona Liverpoola, Steven Gerrard (11,5 miliona) sa 101 odigranim mečom za reprezentaciju.

Da li će Miodrag Džudović (350 hiljada eura) uspjeti da zaustavi Manchesterovih 65 miliona (Rooney), vidjećemo večeras.

Nije sramota izgubiti od Engleske, ali kad govorimo o redu veličina: Crna Gora ima 7.021 registrovanog igrača, Engleska ima 42.490 registrovanih fudbalskih klubova!

Boj ne bije svijetla funta, već boj bije srce u junaka 😉

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *