Slovenija pozdravila pomoć Kipru, smatra da njoj neće biti potrebna

Dodajte komentar

Slovenija je u ponedjeljak pozdravila dogovor o pomoći Kipru od 10 milijardi eura, kako bi ta članica eurozone riješila finansijske teškoće i izbjegla bankrot, ponavljajući kako njoj uprkos problemima takva pomoć neće biti potrebna.

“Slovenija pozdravlja rješenja prihvaćena radi stabilizacije prilika u eurozoni i nada se da će što prije doći do sanacije kiparskoga bankarskog sistema”, navelo je slovenačko ministarstvo finansija u saopštenju za javnost.Iako se Slovenija poslednje sedmice zbog slučaja Kipra ponovno spominjala kao potencijalni novi slučaj u kojoj će neka od ranjivih ekonomija u eurozoni biti prisiljena tražiti finansijsku pomoć iz fonda za spašavanje eura, slovenački stručnjaci i mediji ponavljaju da je riječ o dva sasvim različita slučaja.

Za razliku od kiparskog bankarskog sektora koji je zbog povoljnih uslova za strane deponente bio predimenzioniran, pa bilance kiparskih banaka višestruko nadmašuju kiparski BDP, u Sloveniji to nije slučaj, njena zaduženost u odnosu na nacionalni BDP takođe je znatno niža od kiparske, a niti trenutne kamate na slovenačke državne obveznice ne sugerišu kao u slučaju Kipra da bi zemlja trebala tražiti pomoć ostalih članica eurozone ili EU-a, navode slovenački mediji.

Kako je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore u Bruxellesu, javila Slovenačka novinska agencija STA, u Evropskoj komisiji ocjenjuju da je ključno da Slovenija što prije sredi stanje u svom bankarskom sektoru koji je opterećen lošim kreditima jer bi u protivnom uskoro mogla zapasti u teškoće.

U tom će smislu za Sloveniju presudna biti dva iduća mjeseca, a ako do tada ne uspije izvesti mjere potrebne za sanaciju banaka, izgledi da će morati zatražiti pomoć bi se povećali, prenijela je.

Riječ je u prvom redu o sanaciji njenih najvećih banaka koje opterećuju loši krediti, te dilemama koje se postavljaju pred novu vladu koju je parlament potvrdio prošl sedmice, a vezani su na tempo privatizacije budući da u Sloveniji prevladava državno vlasništvo u dobrom dijelu banaka, ali i u dijelu velikih kompanija, prenosi seebiz.eu.

Guverner slovenačke centralne banke Marko Kranjec izjavio je u petak da do takve situacije koja je zahtijevala da Kipar zatraži finansijsku pomoć u Sloveniji koja nema predimenzioniran bankarski sektor ne može doći i da je ona sposobna sama riješiti teškoće u bankama. No, Kranjec se izjasnio protiv povećanja vlasništva države u bankama i poduzećima, te za veće privatno vlasništvo i privlačenje stranih investicija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *