Morales želi prugu od Atlantika do Pacifika i megaluke u Peruu

Dodajte komentar

Bolivijski predsjednik Evo Morales predložio je u nedjelju da se sagradi željeznička pruga koja će povezivati Atlantski i Tihi okean kako bi se približili Brazil, Bolivija i Peru te “megaluke” u Peruu koje će olakšati prevoz brazilske robe.

Evo Morales je u razgovoru za bolivijsku televiziju rekao da se mora “ubrzati gradnja željezničke pruge od Puertos Suareza (bolivijski grad na granici s Brazilom) do peruanskih luka”.“Neke među tim lukama moraju biti ‘megaluke'”, dodao je.Bolivija, koja nema izlaz na Pacifik, želi sada u svom robnom prometu koristiti peruanske, a ne više čileanske luke, zbog spora La Paza i Santiaga u vezi sa zahtjevom Bolivije da joj se omogući izlaz na okean.

Cestu dugu 4.700 km koja povezuje Brazil, Boliviju i Peru, s trakama prema Čileu, trebali su 5. aprila pustiti u saobraćaj predsjednici tih četiriju zemalja, ali je svečanost odgođena na neodređeno vrijeme zbog prenatrpanog rasporeda peruanskog predsjednika.

Zamisao o željezničkoj pruzi koja povezuje obale dva okeana iznio je prošle sedmice bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia koji je govorio o “golemom ulaganju” vrijednom “2 do 3 milijarde dolara” u prugu između brazilske luke Santosa i luka na jugu Perua, preko čitave Bolivije. Uz to, u Peruu se trebaju sagraditi i “megaluke” za izvoz brazilske robe, dodao je Morales.

“Već tri dana razgovaramo” s peruanskim predsjednikom Ollantom Humalom o “ubrzanju (rasprave) u peruanskom parlamentu o zakonu koji bi Boliviji omogućio korištenje luke Ilo i obalnog pojasa”, dodao je, prenosi seebiz.eu.

Po njegovim riječima, Brazil svake godine morskim putem izvozi u Kinu 209 miliona tona robe i 463 miliona tona na azijsko tržište, koja bi se mogla izvoziti komunikacijskim pravcima preko bolivijske teritorije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *