HPB, Hypo i Auer Bach Grayson&Co kupili 3 posto dionica Zavarovalnice Triglav

Dodajte komentar

Hrvatska poštanska banka (HPB), hrvatska Hypo Alpe Adria Bank i njujorški Auer Bach Grayson&Co kupili su od Nove ljubljanske banke tropostotni udio u Zavarovalnici Triglav, objavio je slovenački dnevnik Delo.

List navodi da je HPB do već ranije stekao vlasništvo nad oko 170 hiljada dionica Triglava pa je s ovom kupovinom povećao vlasnički udio u najvećem slovenačkom osiguravajućem društvu na gotovo 1,5 posto.

NLB je ove sedmice objavila da je prodala dio nestrateške imovine, a prethodno se konsultovala s najvećim vlasnikom, slovenačkim ministarstvom finansija, o mogućnosti sklapanja zajedničkog ugovora o prodaji. Ministarstvo je u tom trenutku vodio sada već bivši ministar finansija Janez Šušteršič. Sama prodaja dogodila se 15. marta ove godine.

Slovenački fond za restituciju (Sod), koja je vlasnik 28 posto dionica Triglava, s prodajom nije bila upoznata. “Za prodaju 3-postotnog udjela u Zavarovalnici Triglav, koji je bio u vlasništvu NLB-a, saznali smo iz medija i tim potezom bili smo neprijatno iznenađeni”, odgovorili su iz Fonda Delu.

U Triglavu su odgovorili da su “upravljanje vlasničkim udjelima Zavarovalnice Triglav i pitanja o tome u domeni vlasnika udjela”.

“U Zavarovalnici Triglav smatramo da tip vlasništva nije ključna dimenzija, važnije je da Triglavu bude osiguran razvoj i rast. U svakom slučaju vjerujemo da je Zavarovalnica zanimljiva ulagačima, posebno jer je strateški usmjerena na regionalni rast, društva Triglav INT i dobrog modela korporativnog upravljanja. Kao najveće osiguravajuće društvo u regiji Adria nastojimo stalno jačati svoju prisutnost na tržištima i razvijati se kao centar osiguravajuće industrije u ovom dijelu Evrope. To su naši planovi i drago nam je da nas u tome podupiru i vlasnici”, navodi Triglav u odgovoru, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *