Škotska 18. septembra 2014. na referendumu za nezavisnost

Dodajte komentar

Škotski prvi ministar Aleks Selmond rekao je u četvrtak da će Škotska održati referendum o nezavisnosti 18. septembra 2014. godine.

Selmondova Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila je većinu u škotskom parlamentu na izborima u maju 2011. što je tom političaru dalo šansu da prekine veze s Londonom. Ankete pokazuju da oko 30 posto Škota podupire nezavisnost dok oko 50 posto zagovara status quo, prenose agencije.

Uslovi referenduma dogovoreni su s britanskom vladom u oktobru prošle godine.

“Glas ‘za’ garantuje budućnost u kojoj možemo biti sigurni, 100 posto sigurni, da će narod Škotske imati vladu koju će sam birati”, rekao je Selmond u govoru pred parlamentom najavljujući datum referenduma.

“Izbor je svakim danom sve jasniji – iskoristiti naše bogate resurse i talente kako bismo izgradili bolju zemlju, ili nastaviti s ‘westminsterskim’ sistemom koji za Škotsku jednostavno ne funkcioniše”, rekao je Selmond.

SNP smatra da će prihodi od nafte iz Severnog mora i lokalne industrije omogućiti napredak nezavisnoj Škotskoj, ali druge stranke u Edinburgu i vlada u Londonu kažu da će na gubitku biti i Škotska i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *