Wall Street: plan za Kipar izazvao pad cijena dionica

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, ponajviše u bankarskom sektoru, jer se ulagači plaše da bi prijedlog Evropske unije o oporezivanju depozita u kiparskim bankama mogao naškoditi stabilnosti finansijskom sektoru eurozone.

Dow Jones oslabio je 62 boda, ili 0,43 posto, na 14.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 1.552 boda, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na 3.237 bodova.

Kako bi dobio pomoć EU-a od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot, Kipar bi trebao uvesti porez na depozite u bankama do 10 posto. Taj je prijedlog izazvao proteste kiparskih građana i masovno podizanje štednih uloga.

Tržišta su, takođe, burno reagovala jer bi takav potez, kažu analitičari, predstavljao zabrinjavajući presedan, koji bi mogao podstaći i štediše u drugim zemljama izvan jezgra eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka.

Zbog toga su juče na evropskim burzama oštro pale cijene dionica banaka. Ni američke banke nisu prošle puno bolje, pa je na Wall Streetu S&P indeks finansijskog sektora skliznuo 1 posto.

Kiparski parlament odložio je glasanje o oporezivanju bankarskih depozita za utorak, a zvaničnici su istakli da rade na smanjivanju poreskih stopa za vlasnike depozita manjih od 100 hiljada eura.

Prelijevanje problema sa Kipra na ostatak eurozone moglo bi ipak biti ograničeno s obzirom na posebnosti tog ostrva, uključujući veličinu bankarskog sektora u odnosu na privredu, tumače analitičari.

„Situacija na Kipru zabrinjava jer bi ovakav porez bio presedan. Pitanje je mogu li vlasti uvjeriti tržišta da se ovaj prijedlog odnosi samo na Kipar, malu državu gdje je bankarski sektor zapravo više poresko utočište. Ako u tome ne uspiju, to bi moglo izazvati zabrinutost za cijeli evropski bankarski sektor“, kaže Nick Sargen, direktor u fondu Fort Washington Investment Advisors.

Koliko je taj prijedlog uznemirio ulagače, pokazuje skok VIX indeksa ‘straha’ Čikaške berze opcija za više od 18 posto.

Prošle je sedmice taj indeks skliznuo na najniži nivo u šest godina, dok su juče ulagači pojačano osiguravali svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

Premda su berzanski indeksi na Wall Streetu pali dva dana zaredom, analitičari nisu zabrinuti.

„Bikovi i dalje kontrolišu tržište, pa bi do kraja mjeseca S&P 500 indeks mogao dosegnuti najviši nivo u istoriji“, kaže Uri Landesman, predsjednik firme Platinum Partners.

No, ulagači su oprezni od prošle sedmice kada je Dow Jones indeks dosegnuo najviši nivo u istoriji, dok se S&P 500 primakao na samo nekoliko bodova od rekorda. Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo oko 5,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi oko 6,45 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 6.457 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 8.010 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 3.825 bodova, prenosi Bankamagazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *