Španske banke smanjuju dug prema ECB-u

Dodajte komentar

Neto dug španskih banaka prema Evropskoj centralnoj banci (ECB) smanjen je i šesti mjesec za redom, pokazuju službeni podaci objavljeni za februar. To ukazuje na popuštanje napetosti jer španske banke očito novac lakše prikupljaju na međubankarskom tržištu, navodi francuska  agencija AFP.

Španske banke dugovale su ECB-u u februaru prosječno 271,84 milijarde eura, što je  8,9 posto manje od januarskog prosjeka, navodi španska centralna  banka. Iznos je još uvijek veći od 152,4 milijarde dolara, koliko je prosječan dug iznosio tijekom februara 2012. godine.

Dug španskih banaka prema ECB-u rekordnu vrijednost od 388,7 milijardi eura dosegnuo je u avgustu prošle godine, kada je Španija bila u žarištu evropske dužničke krize.

Španske banke su se počele oslanjati na ECB nakon dvije operacije koje je centralna evropska banka preduzela u decembru 2011. i februaru 2012. kojima je bankama eurozone osigurala više od 1000 milijardi eura povoljnih kredita. Većina banaka, među kojima su Banco Sabadell i Bankinter,  objavile su posljednjih sedmica da su počele vraćati spomenute zajmove.

Španiji je lani odobren finansijski paket pomoći od 100 milijardi eura kako bi pomogla problematičnim  bankama koje su u probleme zapale nakon pucanja nekretninskog balona 2008. godine, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *