Srbi, Kinezi i Kanađani grade reverzibilnu hidroelektranu na Limu

Dodajte komentar

Ugovor o gradnji 600 miliona eura vrijedne reverzibilne hidroelektrarne Bistrica na Limu srpska vlada potpisaće s kanadskom kompanijom SNC-Lavalin iduće godine, nakon ratifikacije sporazuma s kanadskom privrednom komorom, najavila je srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Elektrana snage 680 megavata osiguraće srpskoj elektromreži stabilnost u trenutcima vršne potrošnje, pojasnila je Mihajlović, prenosi Banka.hr.

Izgradnja RHE Bistrica trajaće šest godina. Projekat će voditi kompanija iz Montreala, ali u njemu će uz Elektroprivredu Srbije učestvovati i kineska kompanija China Nuclear Power Engineering Co. Ltd. Memorandum o saradnji s kanadsko-kineskim konzorcijumom potpisan je u martu prošle godine.

U realizaciji projekta učestvovati će srpski stručnjaci i građevinari, kanadska tehnologija i kineske finansije, rečeno je nakon potpisivanja memoranduma. Memorandumom je ugovorena saradnja energetskih kompanija iz tri zemlje na pripremi studije opravdanosti, studije uticaja na okolinu te izradi finansijskog plana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *