Nade u američki privredni oporavak podigle cijene nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, poduprte nadom o boljim izgledima za potražnju nakon jakih podataka s američkog tržišta rada a dodatni je oslonac bila i zabrinutost za snadbijevanje s Bliskog istoka.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila viša za 1,07 dolara i iznosila je 110,03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 93,53 dolara.

Ulagači su iskazali veću sklonost rizičnijoj imovini jer su dobri podaci s tržišta rada u Sjedinjenim Državama sugerisali kontinuirani oporavak najveće svjetske privrede. Tako je u prošloj sedmici ponovo smanjen broj Amerikanaca koji su predali novi zahtjev za isplatom naknada za nezaposlene.

“Pritom se najnoviji podaci o zaposlenosti zapravo ne razlikuju previše od onih iz vremena kada je Fed tek pokrenuo treći krug monetarnog ublažavanja”, primjećuje Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa, dodajući da to navodi na zaključak da će Fed nastaviti s programom kupovine imovine kao što je i planirano.

Ulagači će sada pozorno pratiti objavu izvještaje Instituta za upravljanje nabavkom (ISM) o industrijskoj proizvodnji koje će biti objavljeno poslijepodne.

Cijene nafte dobile su takođe podsticaj nakon što je američki predsjednik Barack Obama u jednom intervjuu izjavio da opcija primjene vojne sile nije isključena ako sankcije i diplomatija ne potkrešu iranske nuklearne ambicije.

Zabrinutost da bi sukob Zapada i Irana oko kontroverznog nuklearnog programa Teherana mogao eskalirati i poremetiti snadbijevanje naftom zadržala je cijene na londonskom tržištu iznad 100 dolara za barel kroz veći dio 2012. i tokom ove godine, uprkos slaboj potražnji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 105,88 dolara, što znači da je bila neznatno niža nego prethodnog dana, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *